Erdogan: Nećemo dozvoliti dostavu oružja kurdskim borcima

Protivljenje Turske da se oružje dostavi kurdskim borcima otežava međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD borbu s ekstremistima Islamske države i komplikuje odnose Vašingtona i Ankare
4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2014. 15:01h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Turska neće dozvoliti da SAD prebace oružje kurdskim borcima koji se bore proitiv islamskih ekstremista u Siriji.

Turska smatra da je glavna kurdska organizacija u Siriji PYD, vojno krilo Kurdske radničke parije (PKK) koja vodi pobunu u Turskoj već 30 godina i koju zajedno sa SAD smatra terorističkom organzacijom.

SAD su nedavno navele da razmjenju obavještajne podatke s kurdskim borcima u Siriji, a zvaničnici nisu isključili mogućnost da im u budućnosti bude dostavljeno oružje.

Erdogan je novinarima na povratku iz Avganistana rekao da je za Tursku PYD isto što i PKK, a "to je teroristička organizacija".

"Bilo bi pogrešno da SAD, koje smatramo prijateljem i saveznikom u NATO, očekuju da kažemo 'da' takvoj podršci terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan.

Protivljenje Turske da se oružje dostavi kurdskim borcima otežava međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD borbu s ekstremistima Islamske države i komplikuje odnose Vašingtona i Ankare.

Bonus video: