Hongkong: Vlasti spremne da pregovaraju sa studentima

Demonstracije na ulicama Hongkonga počele su 26. septembra, a studenti i građani su nezadovoljni činjenicom da vlasti u Kini i dalje imaju pravo odobravanja kandidata na izborima
0 komentar(a)
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2014. 08:25h

Lider Hongkonga Leung Čun-jing rekao je da je spreman da pregovara sa demonstrantima, nakon velikih nereda koji su se dogodili proteklih dana.

Leung je u nekoliko navrata prethodno govorio da neće podnijeti ostavku, niti razgovarati sa liderima studentskog protesta, međutim, kako prenose svjetske agencije, već su uspostavljene veze između vrha vlasti u Hongkongu i studenata, doduše preko posrednika, prenosi B92.

Prvi zvanični sastanak predstavnika demonstranata sa vlastima trebalo je da bude održan prošle nedjelje, ali je otkazan sa obrazloženjem da ne može da proizvede konstruktivne rezultate.

Demonstracije na ulicama Hongkonga počele su 26. septembra, a studenti i građani su nezadovoljni činjenicom da vlasti u Kini i dalje imaju pravo odobravanja kandidata na izborima.

U četvrtak ujutru su se demonstranti ponovo sukobili sa policijom, a svjetski mediji navode da je policija opet koristila suzavac. Najžešći sukobi dogodili su se ove nedjelje, što je dokumentovano na snimcima na kojima se vidi kako pripadnici policije tuku demonstrante.

Bonus video: