Ban Ki Mun u Libiji traži okončanje podjela

Ban je posjetio Libiju kako bi podržao proces pomirenja začet u Ujedinjenim nacijama koji bi trebalo da prevaziđe sporove i podjele
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2014. 20:09h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je danas u Libiji sve naoružane grupe da polože oružje i založio se da se dijalogom nađe rješenje iz političkih podjela i krize u toj zemlji s dva parlamenta i dvije vlade.

Ban je posjetio Libiju kako bi podržao proces pomirenja začet u Ujedinjenim nacijama koji bi trebalo da prevaziđe sporove i podjele.

On je pozvao odmetnutog generala koji se bori protiv islamskih ekstremista na istoku Libije da okonča svoje operacije, a naoružane grupe da odu s aerodroma u Libiji. Naglašavajući potrebu da se okončaju borbe, Ban je pozvao sve naoružane grupe da polože oružje, rekavši da vojno rješenje nije održivo.

"Međunarodna zajednica ne može tolerisati dalje krvoprolića u Libiji", rekao je Ban tokom sastanka s predstavnicima rivalnih libijskih političkih grupa, na kome su bili i izabrana viosoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednoSnu politiku Federika Mogerini i druge evropske diplomate.

U Libiji je ljetos eskaliralo nasilje pošto su naoružane grupe iz Misurate i grupe bliske islamistima ušle u Tripoli podražavajući vladu koju je postavio prethodni parlament. Novoizabrani parlament i vlada koju podržavaju neislamističke grupe, sastajali su se na istoku Libije pošto su protjerani iz Tripolija.

Bonus video: