Džihadisti na 12 kilometara od Bagdada

Iračka vojska upozorava da džihadisti posjeduju protivavionske rakete "manpad"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2014. 11:16h

Pripadnici Islamske države u ofanzivi na prijestonicu Iraka. Ekstremisti napreduju ka Abu Graibu, predgrađu koje je na samo 12 kilometara od međunarodnog aerodroma u Bagdadu. Džihadisti javno pogubili snimatelja lokalne iračke televizije i još troje civila u Tikritu.

Sa spoljne strane Abu Graiba je zloglasni zatvor koji je vojska Sjedinjenih Američkih Država koristila kako bi mučila iračke zatvorenike tokom rata u Iraku, piše Raša tudej.

Iračka vojska upozorava da džihadisti posjeduju protivavionske rakete "manpad". To su rakete kratkog dometa, prilikom ispaljivanja drže se na ramenu.

Vojnici koji se bore protiv ekstremista, potpomognuti snagama SAD, prilično zaostaju u odbrani Bagdada, a Islamska država zauzima i druge djelove teritorije u Iraku i Siriji, uprkos pojačavanju vazdušnih udara koalicije predvođene SAD.

Ukupno 60.000 iračkih vojnika, zajedno sa 12 timova američkih savjetnika, obučeno je da brani prijestonicu, izjavio je zvaničkik Iraka za CBS News.

U međuvremenu, tajna grupa ekstremista u Bagdadu postavlja bombe po gradu i svakodnevno napada.

Džihadisti su i blizu Anbara, grada u kom se iračka vojska priprema i upozorava da će grad uskoro pasti u ruke Islamske države.

Situacija u Anbaru, gradu zapadno od Bagdada, prilično je kritična, rekao je zvaničnik američke vojske za Frans pres. Islamska država je povećala broj vojnika u bazama u tom gradu, a pritom je granatirala i prijestonicu provincije Ramadi, grad na 120 kilometara od Bagdada.

AFP navodi da su džihadisti ubili Rad el Azavija (37), snimatelja televizije Salahedin iz Tikrita, udaljenog oko 140 kilometara sjeverno od Bagdada, i još tri žrtve u selu Samra, istočno od grada.

Pripadanici IS pogubili su ranije juče još devetoro ljudi u dva grada na sjeveru zemlje, optuživši ih za veze sa antidžihadistickim sunitskim organizacijama, saopstili su irački bezbjednosni izvori i svedoci.

U gradu Az Zab, oko 90 kilometara zapadno od Kirkuka, javno je pogubljeno šestoro ljudi, pošto su optuženi za povezanost sa sunitskim grupama koje organizuju pobunu protiv pripadnika IS u regionu Havija.

Trojica muškaraca, oteta prije nekoliko dana, pogubljena su odsjecanjem glava, u mestu Baidži. Oni su bivši članovi organizacije Sahva, koju su SAD osnovale 2007. u borbi protiv Al Kaide.

Stejt department poziva na oprez

Stejt department upozorio je na sve veće šanse od odmazdi protiv međunarodne koalicije koja sprovodi vazdušne udare po položajima ekstremista Islamske države (IS) u Iraku i Siriji. "Kao odgovor na vazdušne udare, IS je pozvao pristalice da napadaju strance gdje god da su. Vlasti (Vašington) vjeruju da postoji povećana verovatnoća od represivnih napada na interese SAD, zapadnih i koalicioni partnera širom svijeta, posebno na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi, Evropi i Aziji", naveo je Stejt department. Stejt department je podsjetio da su SAD i regionalni partneri na Bliskom istoku počeli vojnu akciju protiv ekstremista IS 22. septembra, prenijela je agencija Rojters.

Galerija

Bonus video: