Šef Majkrosofta na udaru: Žene, ne tražite povišice i vjerujte sistemu

Posle kritika na blogovima i društvenim mrežama, Majkrosoft je sinoć objavio na svom sajtu Nadelinu poruku u kojoj je naveo da je na pitanje odgovorio "potpuno pogrešno"
0 komentar(a)
Satja Nadela, Foto: Reuters
Satja Nadela, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2014. 09:14h

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela izvinio se i priznao da je pogriješio kada je rekao da žene ne moraju da traže povišice, već da treba da vjeruju sistemu da će biti dobro plaćene.

Nadela je oštro kritikovan na društvenim mrežama, pošto je izgovorio sporni komentar juče na jednom skupu žena u informatici.

Upitan kakav je njegov savjet ženama kojima je neprijatno da traže povišicu, Nadela je rekao: "Ne radi se o traženju povišice, već treba da znate i vjerujete da će vam sistem dati prave povišice u skladu sa vassim napretkom. Ne tražiti povišicu je dobra karma, koja pomaže šefu da shvati da tom zaposlenom može da vjeruje i može da mu povjeri veća zaduženja". Posle kritika na blogovima i društvenim mrežama, Majkrosoft je sinoć objavio na svom sajtu Nadelinu poruku u kojoj je naveo da je na pitanje odgovorio "potpuno pogrešno". "Žene i muškarci treba da budu plaćeni podjednako za iste poslove. A kada govorimo o savjetu za traženje povišice za koju smatrate da je zaslužena: ako mislite da ste zaradili povišicu, treba da je tražite", naveo je direktor Majkrosofta. U toj kompaniji sa visse od 100.000 zaposlenih, 29 odsto zaposlenih su žene. IT kompanije zapošljavaju mnogo više muškaraca nego žena, a u drugim oblastima u industriji žene su generalno manje plaćene od svojih muških kolega. "Iskreno podržavam, bez sumnje, programe podrške u Majkrosoftu i IT industiji koji će pomoći da se u njoj zaposli više žena i da se smanji razlika u visinama plata", zaključio je Nadela u poruci zaposlenima.

Bonus video: