Kim Džong Una nigdje nema: Njegova sestra ga mijenja?

Njegovo odsustvo pojačalo je spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju i ostanku na vlasti
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2014. 10:09h

Zapadni mediji uveliko pišu o nestanku Kim Džong Una iz javnog žita, a pojavile su se glasine u kojima se tvrdi da je Kimova mlađa sestra, Kim Jo Džong, preuzela upravljanje zemljom dok se on ne oporavi.

CNN je podsjetio da je Kimova sestra "zvijezda u usponu" i naveo riječi Majkla Medena, blogera koji prati aktivnosti sjevernokorejskih lidera, da je mediji u toj zemlji pominju kao zamjenika direktora Radničke partije, što je veoma moćna pozicija.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un nije prisustvovao jednom od najvažnijih političkih događaja u zemlji, saopštili su državni mediji, usljed spekulacija oko njegovog odsustva iz javnog života.

Njegovo ime nije bilo na spisku onih koji su posjetili mauzolej, gdje se tradicionalno obilježava godišnjica osnivanja vladajuće partije.

Kim nije viđen u javnosti više od mjesec dana, što je najduži period od kako je došao na vlast 2011.

Međutim, južnokorejske vlasti su saopštile da vjeruju da Kim i dalje ima kontrolu nad komunističkom državom.

Sjevernokorejski zvaničnici su danas posjetili Palatu Kumsusan, mauzolej gdje su sahranjeni Kim Džong Sung i Kim Džong Il, da bi obilježili 69. godišnjicu Radničke partije.

Prvi put u tri godine Kimovo ime se nije našlo na spisku zvanica.

Mladi vođa, koji je naslijedio vlast nakon što je njegov otac Kim Džong Il preminuo 2011, nije viđe nu javnosti od 3. septembra.

Njegovo odsustvo pojačalo je spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju i ostanku na vlasti.

Kim je povrijedio nogu za vrijeme vojnih vježbi, kazao je izvor blizak sjevernokorejskom rukovodstvu.

“Naredio je svim svojim generalima da učestvuju u vježbama, u kojima je i sam učestvovao. Oni su puzali, trčali i vrtjeli se, kada je Kim istegao tetivu”, rekao je izvor za agenciju Rojters tražeći da ne bude imenovan.

“Povrijedio je koljeno i skočni zglob krajem avgusta ili početkom septembra dok je bio na vojnim vježbama jer je gojazan”.

Galerija

Bonus video: