Gaza: Prvi sastanak vlade jedinstva

"Stavili smo godine razdora iza nas i počeli smo proces pomirenja kao ključni korak kako bismo upozorili međunarodnu zajednicu na njene obaveze u pomoći za obnovu Gaze i ukidanju blokade", rekao je novi premijer Remi Hamdala uoči sjednice
1 komentar(a)
U napdima izraelskih snaga pričinjena je velika materijalna šteta, Foto: Reuters
U napdima izraelskih snaga pričinjena je velika materijalna šteta, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2014. 12:09h

Članovi nove palestinske vlade jedinstva otputovali su danas sa Zapadne obale u pojas Gaze da se prvi put sastanu na toj teritoriji razorenoj ratom.

Taj uglavnom simboličan sastanak ima za cilj da okonča apsolutnu kontrolu islamističkog Hamasa u Gazi.

"Stavili smo godine razdora iza nas i počeli smo proces pomirenja kao ključni korak kako bismo upozorili međunarodnu zajednicu na njene obaveze u pomoći za obnovu Gaze i ukidanju blokade", rekao je novi premijer Remi Hamdala uoči sjednice.

Sjednica vlade održava se tri dana prije međuanrodne donatorske konferencije u Kairu, na kojoj će palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, zatražiti četiri milijarde dolara za obnovu Gaze.

Održavanjem sjednice u Gazi, vlada jedinstva, koju čine nezavisni eksperti, se nada da će uvjeriti donatore da može da predvodi napore na obnovi i da obećani novac neće stići do Hamasa, koji SAD, EU i Izrael smtraju terorističkom organizacijom.

Ostaje međutim nejasno koliko će vlasti ta vlada, koja odgovara Abasu, imati u stvarnosti.

Hamasovci su preuzeli kontrolu nad Gazom sredinom 2007. godine, pobijedivši snage lojalne Abasovom Fatahu. Od tada je on kontrolisao samo drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu. Sada će Hamas morati da se povuče ali je odbio da raspusti bezbjednosne snage.

Vlada jedinstva je formirana u junu na osnovu dogovora o pomirenju između Fataha i Hamasa postignutog u aprilu. Nova vlada je osnovana kako bi zamijenila rivalske vlade na dvijema palestinskim teritorijama. Ona do sada nije djelovala u Gazi zbog neriješenih nesporazuma između Hamasa i Abasa i zbog sedmonedeljnog rata s Izraelom.

Ehab Bseiso, portparol vlade, rekao je da je 12 ministara jutros otišlo sa Zapadne obale u Gazu, prenio je Asošijeted pres.

Oni su putovali preko Izraela i prešli preko dva prelaza koje kontroliše ta zemlja. Izrael je u početku odbijao da kontaktira sa vladom jedinstva jer ona ima podršku Hamasa.

Od rata u Gazi pokazao je spremnost da sarađuje s njom, posebno u rekonstrukciji Gaze.

U Gazi će se ministrima sa Zapadne obali pridružiti petoro kolega koji su sa te teritorije ili su došli ranije. Oni će obići područja razorana ratom prije održavanja sjednice u bivšoj Abasovoj rezidenciji u Gazi.Na tom zdanju je u okviru priprema stavljena tabla s natpisom "Kancelerija premijera".

Bonus video: