ISIL kontroliše trećinu Kobanija

U novim vazdušnim napadima međunarodne koalicije uništeno je osam blindiranih vozila, magacin municije, kao i jedan komandni i logistički punkt
1 komentar(a)
Gust dim nakon vazdušnih napada aviona na položaje ISIL-a, Foto: Beta/AP
Gust dim nakon vazdušnih napada aviona na položaje ISIL-a, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2014. 07:48h

Borci ISIL-a kontrolišu više od trećine Kobanija, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava, nakon tri nedjelje borbi sa kurdskim snagama, koji imaju podršku vazdišnih napada koalicionih snaga na čelu sa SAD.

“ISIL kontroliše više od trećine Kobanija. Sve istočne oblasti, mali dio sjeveroistoka i oblast na jugoistoku”, kazao je šef Opservatorije Rami Abdulraham za Rojters.

Borbeni avioni međunarodne koalicije predvođene SAD gađali su ponovo položaje Islamske države nedaleko od sirijskog grada.

"Kurdska milicija i dalje kontroliše veći dio grada i odolijeva napadima vojske Islamske države", saopštila je sinoć Komanda američkih snaga za operacije na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji (CENTCOM).

U novim vazdušnim napadima međunarodne koalicije uništeno je osam blindiranih vozila, magacin municije, kao i jedan komandni i logistički punkt.

Portparol Pentagona Džon Kirbi upozorio je, međutim, da vazdušni napadi možda nisu dovoljni da bi se sačuvao Kobani.

On je rekao da međunarodna koalicija čini sve što može iz vazduha da bi spriječila da džihadisti zauzmu grad.

Australija, koja se prije nekoliko dana zvanično pridružila međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države u Iraku i Siriji, juče je izvela prve vazdušne napade protiv džihadista.

Australijski borbeni avioni gađali su svoje prve metu u Iraku, saopštilo je ministarstvo odbrane Australije.

Bonus video: