Novi vazdušni napadi, borci ISIL-a se povlače iz Kobanija

Tursku potresaju protesti zbog odbijanja vlasti da vojno reaguje protiv džihadista koji su zauzeli dio Kobanea, prenose turski mediji, navodeći da je u sukobima između demonstranata i policije dosad život izgubilo 14 ljudi, a povrijeđeno nekoliko desetina njih
2 komentar(a)
Kobani, Foto: Reuters
Kobani, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2014. 16:30h

Dok koalicija predvođena SAD nastavlja vazdušne napade na pripadnike ekstremističke Islamske države (ISIL) u Siriji, nekoliko sirijskih humanitarnih organizacija zatražilo je od međunarodne zajednice da spriječi da ekstremisti kontrolišu sirijski pogranični grad Kobani.

Sedam grupa, među kojima Kurdska organizacija za ljudska prava i Organizacija za ljudska prava u Siriji, ocijenile su da napadi ISIL na grad i okolinu, koji su počeli sredinom septembra, predstavljaju "jasnu formu progona i etničkog čišćenja".

Grupe su navele da je zbog sukoba raseljeno skoro 280.000 ljudi, koji su pobjegli u strahu od "ubistava, pogubljenja, klanja, odrubljivanja glave, sakaćenja i otimanja žena i djece", prenio je AP.

Turski tenkovi na granici sa Sirijom - grad Kobani

I izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stefan de Mistura zatražio je sinoć da međunarodna zajednica momentalno stane u odbranu Kobanija, kojem prijeti opasnost da padne u ruke džihadista.

Međunarodna koalicija je, u međuvremenu, danas izvela nove, dosad najžešće vazdušne napade na pripadnike ISIL u Kobaneu, posle jučerašnjeg niza napada na ekstremiste u tom gradu na granici s Turskom, nastanjenom pretežno Kurdima.

Ekstremisti su se, prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava, tokom noći povukli iz zapadnih djelova grada, ali i dalje ih ima u istočnim djelovima i na južnom obodu Kobanea.

Borci ISIL su, kako je podsjetio AFP, ušli u Kobani u ponedjeljak uveče, posle skoro tri nedjelje borbi, u kojima je poginulo najmanje 400 ljudi.

Borci ISIL na ulazu u grad Kobani

U Vašingtonu, iz administracije američkog predsjednika Baraka Obame, čuje se razočaranje i nezadovoljstvo zbog "izgovora Turske da ne čini više, da vojno interveniše".

"Prisutan je rastući gnjev zbog odugovlačenja Turske da reaguje da se spriječi masakr, na oko kilometar od njene granice. Bez obzira na galopirajuću humanitarnu katastrofu u Siriji, oni izmišljaju razloge da ne reaguju da spriječe još jednu katastrofu. To nije način na koji saveznik u NATO reaguje dok se odvija pakao na korak od njihove granice", naveo je jedan visoki američki zvaničnik.

Tursku potresaju protesti zbog odbijanja vlasti da vojno reaguje protiv džihadista koji su zauzeli dio Kobanea, prenose turski mediji, navodeći da je u sukobima između demonstranata i policije dosad život izgubilo 19 ljudi, a povrijeđeno nekoliko desetina njih.

Demonstranti su protekle noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je pripadnik povrijeđen.

Turska policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima - Dijarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfiju i Hakariju.

Sa protesta u Turskoj

I širom Evrope su se stotine hiljada Kurda brzo mobilisali putem društvenih mreža i organizovali proteste posle napada na Kobane.

Najmanje 23 osobe povrijeđene su u Hamburgu i donjosaksonskom gradu Cele u sukobima radikalnih islamista i Kurda, javljaju danas njemački mediji, navodeći da ima i teško povrijeđenih.

Za demonstracije u Hamburgu se navodi da su počele mirno, a da je zatim došlo do sukoba sa islamistima, najvjerovatnije salafistima, a slično se dogodilo i u gradu Cele, gdje su se žestoke, takođe pod nejasnim okolnostima, sukobili Jezidi i čečenski muslimani.

U Hamburgu se sinoć okupilo oko 400 Kurda, a nasuprot njih isti broj radikalnih muslimana, vjerovatno salafista, prenose mediji, navodeći da je među nekima od pripadnika obe grupe došlo do "nasilnih obračuna", a hamburška policija je potvrdila da ima više povrijeđenih i da su u razdvajanju grupa korišćeni vodeni topovi.

Među sukobljenim demonstranata, bilo je i onih koji su, kako se navodi, imali noževe i palice.

"Gorke scene, povrijeđeni, policija je pokušala da razdoviji male grupe ljudi, naoružanih palicama", tvitovalo je jedan poslanik partije Zeleni u hamburškoj skupštini.

Po jednoj verziji do sukoba je došlo kada se jedna grupa muslimana preko Fejsbuka dogovorila da napadne kurdski centar u Hamburgu i tamo je, kao i ispred džamije Al-Nour, došlo do eskalacije nasilja. "Jedan mladić je povrijeđen nožem, drugi ražnjem od girosa u stomak", tvitovali su građani, svjedoci sukoba.

"Imam osjećaj da živim u Hamburgistanu. Raspoloženje je bilo veoma eksplozivno", rekao je Danijel Abdin predsjedavajući Al-Nour džamije i dodao da oni žive u pravnoj državi Njemačkoj i osuđuju svaku formu nasilja.

Sa protesta Kurda u Hamburgu

Mediji navode da nije jasno ni odakle su stigli salafisti, odnosno, da li se od oko 400 ljudi koji su se okupili zaista radilo o salafistima i njihovim simpatizerima.

Eksperti kažu da u cijeloj Nemackcoj ima oko 4.500 salafista i da je mali broj od njih spreman za nasilje.

Ispred bečkog sjedišta UN deset Kurda iz Austrije stupilo je u štrajk glađu kojim žele da ukažu na stanje u gradu Rojava koji je zaposjela teroristička organizacija Islamska država (ISIL).

"ISIL je sada već i u Kobane, predstoji genocid“, upozorila je Nina Rojbas iz Udruženja kurdskih klubova u Beču (FYROM) u obraćanju novinarima.

U Briselu su juče desetine kurdskih demonstranata upale u zgradu Evropskog parlamenta u Briselu, zahtijevajući brzu vojnu akciju protiv militantnih aktivista ISIL kako bi se Kobane spasao od uništenja, a delegaciju demonstranata primio je predsjednik EP Martin Šulc.

Oko 50 demonstranata probilo je obezbjeđenje zgrade EP i zauzelo multimedijalnu scenu "Voks boks", noseći zastave među kojima su neke bile sa slikom Abdulaha Odžalana, lidera Kurdistanske radničke partije (PKK) koji se nalazi u zatvoru, prenio je ruski kanal "Raša tudej".

Kurdski demonstranti u zgradi EP-a

Šulc je rekao to nije način na koji treba izraziti zahtjeve, ali da u potpunosti dijeli njihovu zabrinutost za situaciju u kojoj se nalazi civilno stanovništvo u Siriji i Iraku, pogotovu kad je riječ o situaciji u pograničnom gradu Kobane u Siriji.

On je obećao da će o tome razgovarati sa generalnim sekretarom NATO i najvišim zvaničnicima EU.

Kurdi su tokom noći u znak protesta provalili i u zgradu holandskog parlamenta u Hagu, a jutros su se sastali sa poslanicima tražeći čvršću akciju Holandije protiv ISIL, javili su lokalni mediji.

Takođe, kurdski demonstranti okupili su se tokom protekle noći ispred zgrade francuskog parlamenta, a i za danas su najavili proteste u Parizu.

Bonus video: