Izrael: Švedska da se ne miješa

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je da je Leven požurio da objavljuje prije nego što je mogao da se udubi u materiju
1 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Beta-AP
Avigdor Liberman, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.10.2014. 10:25h

Izrael je ocijenio da je plan nove Švedske vlade da prizna Palestinu usvojen na brzinu, bez razmišljanja, u trenutku kada nema bliskoističnih mirovnih pregovora.

Švedski premijer Stefan Leven je najavio taj potez u inauguralnom obraćanju parlametu u Stokholnmu u petak.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je da je Leven požurio da objavljuje prije nego što je mogao da se udubi u materiju i da razumije da su Palestinci ti koji predstavljaju prepreku napretku u postizanju mirovnog sporazuma s Izraelom.

Liberman je naveo da će pozvati švedskog ambasadora na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu. U međuvremenu je palestinski predsjednik Mahmud Abas označio najavu švedske "velikom i časnom", izrazivši nadu da će druge zemlje slediti taj primer, prenijela je zvanična palestinska novinska agencija WAFA. Palestinci teže osnivanju države na okupiranoj Zapadnoj obali, u Istočnom Jerusalimu koji je anektiran, i u blokiranom pojasu Gaze. Oni sada planiraju da zaobiđu mirovne pregovore, koji su ionako u zastoju, lobiranjem stranih sila da priznaju njihov suverenitet, navodi Rojters. Generalna skupština UN de fakto je priznala palestinsku državnost 2012. godine, unaprijedivši status Palestine u svjetskom tijelu od entiteta posmatrača u državu nečlanicu. Međutim, mnoge članice EU nisu zvanično priznale tu zemlju. U svom govoru je švedski premijer rekao da se izraelsko palestinski sukob mora rešiti stvaranjem dvije države i da o tome valja pregovarati u skladu s međunarodnim pravom. "Dvodržavno rešenje zahtijeva međusobno priznanje i želju za mirnom koegzistencijom. Švedska će zato priznati državu Palestinu", rekao je Leven. Izrael kaže da želi da obnovi pregovore s Abasom, ali da on mora da raspusti vladu jedinstva koju je formirao s islamističkim Hamasom. Ta organizacija de fakto kontroliše pojas Gaze i u svoj povelji poziva na uništenje jevrejske države. Izraelska vojska ratovala je protiv Hamasa ovog leta sedam nedelja. "Premijer Leven mora da shvati da ne mogu deklaracija i potez spoljnog igrača zameniti direktne pregovore između strana, koji će biti dio sveobuhvatnog dogovora između Izraela i celog arapaskog svijeta", rekao je Liberman, ultradesničar u konzervativnoj vladajućoj koaliciji izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. On je pozvao švedskog premijera da se usredsrijedi na goruće probleme u regionu kao što su svakodnevno masovno ubijanje u Siriji, Iraku i na drugim mjestima.

Bonus video: