Dvije Koreje neočekivano u pregovorima

Susret lidera dvije zemlje na najvišem nivou u posljednjih pet godina mogući je znak da obje strane teže izgradnji boljih odnosa poslije višemjesečnih tenzija
0 komentar(a)
Sjeverna i Južna Koreja, Foto: Beta-AP
Sjeverna i Južna Koreja, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.10.2014. 18:35h

Drugi po rangu rukovodilac Sjeverne Koreje i jedan broj visokih zvaničnika te zemlje sastali su se danas s južnokorejskim liderima.

Susret lidera dvije zemlje na najvišem nivou u posljednjih pet godina mogući je znak da obje strane teže izgradnji boljih odnosa poslije višemjesečnih tenzija.

Sastanak, prema prvim informacijama, nije rezultirao konkretnim dogovorima, a do njega je došlo kada je delegacija Sjeverne Koreje stigla u iznenadnu posjetu na zatvaranje Azijskih igara u južnokorejskom lučkom gradu Inčeonu.

Dvije strane su se, međutim, dogovorile da održe još jednu rundu razgovora krajem oktobra ili početkom novembra, saopštile su južnokorejske vlasti. Teme razgovora nisu objavljene. Delegaciju Severne Koreje predvodio je Hvang Pjong So, glavni politički oficir sjevernokorejske Narodne armije, kojeg strani analitičari smatraju drugim po značaju zvaničnikom poslije vrhovnog vođe Kim Džong Una. Hvang je ujedno i potpredsjednik uticajnog Savjeta za nacionalnu odbranu i vicemaršal armije. Seul je saopštio da se sa sjevernokrejskom delegacijom, prije njenog povratka kući, sreo premijer Južne Koreje, koji je u praksi manje važna politička figura, ali je formalno drugi čovjek u zemlji iza predsjednika. Prethodno, Hvang i sjevernokorejska delegacija ručali su iza zatvorenih vrata s južnokorejskim ministrom za ujedinjenje Rju Kil Džaeom i direktorom nacionalne bezbjednosti Kim Kvan Džinom. Sastanak se održao u trenutku kada kruže glasine o zdravstvenom stanju sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, koji se nije pojavljivao u javnosti od 3. septembra i koji nedavno nije prisustvovao jednoj zvaničnoj manifestaciji koju obično posjećuje.

U zvaničnom dokumentarnom filmu prikazanom u augustu, moglo se vidjeti da Kim Džong Un hramlje, da je gojazan i čak je i sam priznao da da osjeća tegobe. Analitičari koje citira agencija AP ocijenili su da posjeta predstavlja "zlatnu priliku" za južnokorejsku predsjednicu Park Geun Hje da testira spremnost Pjongjanga da se unaprijede krhki odnosi dvije zemlje. U južnokorejskom saopštenju navodi se da je predsjednica bila spremna da se sastane s gostima iz Pjongjanga, ali da je njima ponestalo vremena jer su htjeli da prisustvuju završnoj ceremoniji Azijskih igara. Posjete visokih zvaničnika Sjeverne Koreje Seulu bile su veoma rijetke od kada je početkom 2008. godine dužnost šefa države preuzeo prethodnik Park Geun Hje, Li Mjung Bak, koji je zauzeo veoma oštar kurs prema sjevernom susjedu.

Bonus video: