Sirijski Kurdi u panici, boje se masakra ISIL-a

Turska je saopštila da će učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi da Kobani, pretežno kurdski grad preko njene južne granice, padne u ruke ISIL-a
76 pregleda 0 komentar(a)
Kobani, kurdi, Foto: Reuters
Kobani, kurdi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2014. 10:47h

Glavna kurdska naoružana grupa u Siriji pozvala je juče sunarodnike da im pomognu da spriječe masakr u sirijskom gradu Kobani, koji su militanti Islamske države opkolili tenkovima i bombardovali njegovu periferiju.

Snage na čelu sa SAD bombarduju mete ISIL-a u Siriji i Iraku, ali ta akcija nije spriječila napredovanje islamista na sjeveru Sirije ka turskoj granici, vršeći pritisak na Ankaru da interveniše.

Kanada je objavila da će poslati avione za učešće u napadima na ISIL u Iraku na period do pola godine.

Turska je saopštila da će učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi da Kobani, pretežno kurdski grad preko njene južne granice, padne u ruke ISIL-a. Ona se nije obavezala na direktnu vojnu intervenciju, a Sirija je juče upozorila protiv bilo kakve turske „agresije“ na njenoj teritoriji.

U saopštenju koje je izdala YPG, glavna kurdska naoružana grupa, obećava se „neprekidni“ otpor ISIL-u u njenoj ofanzivi na Kobani. „Svaka ulica i kuća biće njihov grob.“

„Pozivamo sve mlade muškarce i žene Kurdistana...da dođu i budu dio ovog otpora.“

Esmat al-Šeik, lider kurdskih snaga koje brane Kobani, rekao je da je udaljenost između njegovih boraca i pobunjenika sada manja od kilometra.

„Nalazimo se u maloj, opkoljenoj oblasti. Do nas nije došlo nikakvo pojačanje a granice su zatvorene,“ rekao je za Rojters preko telefona. „Očekujem opšti masakr i uništenje.“

ISIL je osvojila velike djelove istočne Sirije i zapadnog Iraka u cilju stvaranja kalifata između rijeka Tigar i Eufrat. Otpor Kobanija je spriječio tu grupu da konsoliduje teritoriju širom sjevera Sirije.

Bonus video: