Hongkong: Pao dogovor o sastanku studentskih lidera i vlade

Pozivajući se na volontere, Rojters javlja da je povrijeđeno nekoliko osoba
1 komentar(a)
Policija čuva ulaz u gradu lidera Hongkonga, Foto: Reuters
Policija čuva ulaz u gradu lidera Hongkonga, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2014. 10:42h

Grupe demonstranata i pristalica Pekinga sukobile su se danas u u dvije najposjećenije četvrti Honkgonga dok policija pokušava da smiri nerede, javile su agencije.

Pozivajući se na volontere, Rojters javlja da je povrijeđeno nekoliko osoba, ali da nema preciznije potvrde.

Sukobi su izbili u četvrtima Kozvej bej i Mong kok, nakon što su protivnici demonstracija počeli da demontiraju barikade i šatore u toj oblasti, naveo je AFP.

Prema izvještaju britanske novinske agencije, policija je u postavila kordon između sukobljenih grupa.

Demonstranti traže direktne izbore u gradu od sedam miliona stanovnika, umjesto predviđenih dvostepenih (preko elektora) i u junu su sproveli desetodnevno izjašnjavanje na internetu uz učešće oko 800.000 ljudi, koje je zvanični Peking proglasio nevažećim.

Učesnih protesta odmara na ulicama Hongkonga

U subotu su demonstranti počeli akciju “Okupiraj centralnu četvrt” (Očupy Central), blokirajući biznis-centar Hongkonga.

Čelnik honkonške administracije Leung Čun-jing odbio je juče da podnese ostavku kako su to tražili demonstranti, saopštavajući da je imenovao šefa svog kabineta za pregovarača sa studentima koji bi trebalo da počnu što je moguće prije, prenio je BBC.

Vlada Hongkonga uvijek je spremna da razmatra političke reforme - rekao je čelnik hongkonške administracije, upozorivši da bi posljedice ostvarenja prijetnje demonstranata da će zauzimati upravne zgrade u centru ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni bile “vrlo ozbiljne”.

Peking je dao punu podršku Leungu, istovremeno upozoravajući SAD da se ne miješaju u unutrašnja pitanja Kine.

"Sve zemlje treba da poštuju kineski suverenitet i to je osnovni princip vođenja međunarodnih odnosa," rekao je šef kineske diplomatije Vang Ji.

Prethodno je američki državni sekretar Džon Keri zatražio od vlasti Hongkonga da “budu uzdržane i poštuju prava demonstranata da izraze svoje stavove na miran način”.

Bonus video: