Kriza u Venecueli potisla viski u korist ruma

Inspirisani uspjehom brenda kolumbijske kafe, ili meksičke tekile, veliki proizvođači ruma u Venecueli 2003. su plasirali proizvod visokog kvaliteta, kontrolisanog porijekla, pod markom "rum iz Venecuele", koji se prije komercijalizacije drži najmanje dvije godine u hrastovim buradima
57 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.10.2014. 08:10h

Ekonomska kriza u Venecueli učinila je da rum kao nacionalno piće, koje je decenijama ingorisano od potrošača, bude traženiji od škotskog ili irskog viskija, koji je oduvijek bio simbol socijalnog statusa.

Prema podacima međunarodne konsultantske kuće Wine &Spirit Research (IWSR), prodaja ruma u ovoj karipskoj zemlji u prošloj godini skočila je 22,6 odsto, dok je istovremeno potrošnja viskija opala 29 odsto, prenosi AFP.

Što se proizvodnje ruma tiče, porasla je sa 15,8 miliona litara u 2012. na 21,8 litara u 2013, navodi se u izvještaju.

U kompaniji IWSR objašnjavaju da je do pada prodaje viskija u Venecueli, koja je drugi potrošač ovog pića na kontinentu poslije Urugvaja, došlo usljed nedostatka deviza za uvoz ovog pića, te je cijena viskija skočila, pa su se mnogi potrošači preorijentisali na domaći rum. Ovo lokalno piće sada je dva do tri puta jeftinije od viskija.

Viski je inače u Venecuelu stigao s naftnim "bumom" još 40-ih godina prošlog vijeka, nametnuvši se lokalnoj kulturi i navikama potrošača, pa je uobičajeni prizor u restoranima grilovano meso i boca viskija na stolu, kažu u IWSR.

Veza između nafte i ruma

Sa svoje strane rum, koji se u Venecueli proizvodi još od kolonijalnog doba, tradicionalno se smatra manje vrijednim pićem, ali je njegova potrošnja rasla kad god bi prihodi od nafte opadali, lokalna valuta gubila na vrijednosti i poskupljivao uvoz.

Međutim, sada je situacija sasvim drugačija. Inspirisani uspjehom brenda kolumbijske kafe, ili meksičke tekile, veliki proizvođači ruma u Venecueli 2003. su plasirali proizvod visokog kvaliteta, kontrolisanog porijekla, pod markom "rum iz Venecuele", koji se prije komercijalizacije drži najmanje dvije godine u hrastovim buradima.

Rezultat toga je pojava na tržištu prestižnih "premijum" i "ultrapremijum" brendova, koji, kako se navodi, s pravom konkurišu uvoznim alkoholnim pićima. Najpoznatija marka "santa teresa" i još nekoliko drugih ("pampero", "okumare"...) već su osvojili brojne potrošače u Venecueli, ali i u inostranstvu

Bonus video: