Djeca koja prkose vladi u Pekingu

Prije dvije godine, uz pomoć aktivista iz srednjih škola koji su sebe nazvali „Skolarizam“, on je primorao vladu u Hong Kongu da odustane od planova za uvođenje prokineskog državnog obrazovnog programa u gradskim školama
87 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2014. 07:34h

Zovu ih „kišobran generacija“ - učenike tinejdžere koji su izašli na ulice Hong Konga u znak protesta protiv pokušaja Pekinga da uspostavi veću kontrolu nad ovim finansijskim centrom. Organizovani, odlučni i idealisti oni predstavljaju veliki izazov za kontinentalnu Kinu. „Djeca su preuzela kormilo“, kazao je medijski tajkun Džimi Lai, jedan od najvećih pristalica prodemokratskih snaga u Hong Kongu, kojem suze naviru na oči dok govori o tome koliko vjeruje u njih. „Ovo je zastrašujuće za Peking, ali je dobro za nas... ovo je naša budućnost“, kazao je on za Rojters. Ovi učenici zapravo stoje iza bunta koji se smatra najvećom prijetnjom za rukovodstvo Komunističke partije u Pekingu poslije krvavog gušenja prodemokratskih studentskih protesta na Tjenanmenu 1989. Mladi demonstranti su pripadnici prve generacije koja je odrastala bez direktnog sjećanja na Tjenanmen, čija se godišnjica uvijek obilježava paljenjem svijeća u Hong Kongu.

Oni su odlučni da istraju u svojoj namjeri i ne dozvole da im Peking nameće rukovodstvo. Za 17-ogodišnjeg Džošuu Vonga, ovo je bitka koja već dugo traje. Prije dvije godine, uz pomoć aktivista iz srednjih škola koji su sebe nazvali „Skolarizam“, on je primorao vladu u Hong Kongu da odustane od planova za uvođenje prokineskog državnog obrazovnog programa u gradskim školama.

Na vrhuncu kampanje 120000 ljudi, učenika i roditelja, okupilo se ispred sjedišta vlade kako bi tražili promjene. „Želim pravo da sam odlučujem o svojoj budućnosti u Hong Kongu“, kazao je Vong za Rojters sa samopouzdanjem koje je u suprotnosti sa njegovim dječačkim izgledom.

„Istina je da smo mi učenici, ali smo takođe i građani i možemo kroz akciju promijeniti politiku vlade“. Vong je u subotu zajedno sa dvojicom dvojicom učenika uhapšen nakon što su upali na gradski trg, zahtijevajući da bude otvoren za javnost. Nakon što su proveli 40 sati u policijskom pritvoru, Vong je pušten. Na stepenicima policijske stanice Vong se zakleo da će se pridružiti protestima nakon kratkog odmora.

Grupe učenika djeluju iz skučenih pretrpanih stanova. Dobro stoje finansijski, budući da je skolarizam samo tokom marša 1. jula prikupio 155 000 dolara. Pričaju o tome kako ih prate i brinu da im se telefoni prisluškuju, ali ostaju prkosni i otvoreno govore o tome kako ne vjeruju vlastima u Pekingu i Hong Kongu.

Kako se protesti šire ulicama gdje se nalaze neke od najprestižnijih zgrada u Hong Kongu, sve češće se mogu vidjeti učenici u crnim košuljama kako građanima dijele žute trake, koje su postale simbol protesta. okret „Okupirajmo Central“ koji je planirao ovu posljednju kampanju građanske neposlušnosti, uz podršku poznatih demokrata od kojih su mnogi u 60-im i 70-im godinama, priznao je da su iz učenici nadmašili.

"Pokrenuli su nas“, kazao je osnivač pokreta Okupirajmo Central Beni Tai. „Čak priznajemo da smo mi zakasnili“, dodao je. „Treba da se stidimo“.

Demonstranti u iščekivanju velike policijske akcije čišćenja

Demonstranti su juče gomilali zalihe i postavili improvizovane barikade u iščekivanju policijske akcije raščišćavanja ulica prije proslave kineskog Dana državnosti. Među demonstratnima je vladala karnevalska atmosfera za razliku od sukoba koji su tokom vikenda izbili kada su pripadnici specijalnih policijskih snaga upotrebljavali paljive sprejeve i suzavac kako bi suzbili proteste. Ipak, među demonstrantima su se širile glasine da se policija sprema za novu akciju budući da je vlada koja podržava Peking, koja je demonstracije proglasila nezakonitim, obećala da će proslaviti državni praznik.

"Mnogi uticajni ljudi iz kontinentalne Kine će doći u Hong Kong. Vlada Hong Konga nikako ne želi da oni ovo vide, stoga policija mora da učini nešto“, kazala je 18-godišnja Sui-jing Čeng brucoškinja na Univerzitetu u Hong Kongu. „Ne plašimo se. Ostaćemo ovdje večeras. Ovo je najvažnija noć“, kazala je ona.

Organizatori protesta su dali lideru Hong Konga Leungu Čun-jingu ultimatum da se obrati prije ponoći, prijeteći da će ukoliko to ne učini u sljedećih nekoliko dana okupirati još zgrada vlade i saobraćajnica. Demonstranti traže punu demokratiju i pozivaju Leunga da napusti funkciju nakon što je Peking prije mjesec dana donio odluku da sam izabere kanditate koji će se kandidovati na izborima za rukovodstvo grada 2017. Mada je Leung kazao da neće ustuknuti pred protestima, on je takođe istakao da je policija Hong Konga u stanju da održi bezbjednost bez pomoći Narodne oslobodilačke vojske Kine.

Galerija

Bonus video: