Japanci žele DreamWorks: Nude 3,4 milijarde dolara

DreamWorks Animation u posljednje vrijeme ima problema. Od početka godine cijena dionice pala je više od 35 odsto, jer je kompanija dva tromjesečja uzastopno zabilježila gubitke
0 komentar(a)
Dreamworks, Foto: Twitter
Dreamworks, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.09.2014. 08:42h

Japanski telekomunikacioni div SoftBank u pregovorima je o preuzimanju firme DreamWorks Animation, koja je stvorila animirane filmske hitove, kao što su Shrek i Madagaskar, ali u posljednje vrijeme ne postiže takve uspjehe.

Prema izvorima upoznatim s pregovorima, SoftBank za kupovinu DreamWorks Animationa nudi ukupno 3,4 milijarde dolara, ili 32 dolara po dionici, dok je njena cijena u petak na Wall Streetu iznosila 22,4 dolara.

Nedavno je SoftBank zaradio 4,6 milijardi dolara, zahvaljujući snažnom rastu cijene dionice kineske kompanije za e-trgovinu Alibaba, nakon najveće javne ponude dionica u istoriji.

Japanska kompanija zadržala je 32 odsto dionica Alibabe, pa je i dalje njen najveći dioničar, prenosi Bankamagazin.

SoftBank ima znatne udjele i u nizu drugih brzorastućih kompanija, kao što je američki mobilni operater Sprint, internet portal Yahoo Japan ili proizvođač online igara GungHo Online Entertainment, a poznat je po tome da puno ulaže u naizgled nepovezane poslovne pothvate.

DreamWorks Animation u posljednje vrijeme ima problema. Od početka godine cijena dionice pala je više od 35 odsto, jer je kompanija dva tromjesečja uzastopno zabilježila gubitke.

U drugom kvartalu neto gubitak kompanije dostigao je 15,4 miliona dolara, uz prihode od 122 miliona dolara.

Izvršni direktor Jeffrey Katzenberg, jedan od najuspješnijih holivudskih producenata, traži načine kako da smanji troškove proizvodnje animiranih filmova koji dostižu 100 miliona dolara, zbog čega mu je potreban veliki uspjeh na bioskopskim blagajnama kako bi vratio uloženi novac.

DreamWorks Animation nastao je 2004. godine podjelom firme DreamWorks Studios SKG, koju su 1994. godine osnovali slavni reditelj Steven Speilberg, Katzenberg i David Geffen.

Bonus video: