Netanjahu: Izraelske odbrambene snage su najmoralnija armija svijeta

"U mom obraćanju Generalnoj skupštini osporiću sve laži usmjerene na nas i reći ću svu istinu o našoj zemlji i herojskim vojnicima Izraelskih odbrambenih snaga, najmoralnijoj armiji svijeta", naglasio je Netanjahu
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2014. 07:28h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku "osporiti sve laži usmjerene na Izrael".

Netanjahu je, pritom, mislio na optužbe Palestinaca koje se odnose na navodne ratne zločine Izraela tokom 50-dnevnog rata u Gazi ovog ljeta.

Ova Netanjahuova izjava uslijedila je poslije obraćanja palestinskog lidera Mahmuda Abasa koji je u petak za govornicom Ujedinjenih nacija rekao da je tokom posljednjeg rata Izrael "počinio seriju apsolutnih ratnih zlocina pred očima cijelog svijeta".

"U ovoj godini", naglasio je u petak Abas, "koja je od Ujedinjenih nacija proglašena Godinom solidarnosti sa palestinskim narodom, Izrael je odlučio da tu godinu načini godinom genocida počinjenog nad palestinskim narodom".

U Izraelu, gdje su sjećanja na nacistički Holokaust iz Drugog svjetskog rata još uvijek veoma snažna i prisutna, podsjeća agencija Asošiejted pres (AP), sama upotreba riječi "genocid" ima posebnu jačinu kako za premijera tako i za čitavu naciju.

Ljutiti Netanjahu je na polasku obećao adekvatan odgovor kada se on bude obraćao Generalnoj skupštini.

"U mom obraćanju Generalnoj skupštini osporiću sve laži usmjerene na nas i reći ću svu istinu o našoj zemlji i herojskim vojnicima Izraelskih odbrambenih snaga, najmoralnijoj armiji svijeta", naglasio je Netanjahu.

Portparolka Stejt Departmenta Dejn Psaki najavila je danas da će Netanjahu večeras kasno imati susret sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Rat koji su Izrael i Palestinci vodili u Gazi tokom pedeset dana i koji se završio 26. avgusta oslabio je palestinskog lidera Mahmuda Abasa a ojačao rivalski pokret Hamas koji se u SAD smatra terorističkom organizacijom.

Bilans rata je bio više od 2.100 mrtvih na palestinskoj strani, mahom civila, i 66 mrtvih izrarelskih vojnika kao i šest civila.

Mahmud Abas je sada pod pritiskom da iznađe novu političku platformu, poslije neuspjeha u ostvarenju nezavisne palestinske države tokom pregovora koje je pod patronatom SAD vodio sa Izraelom.

Njegove izjave od petka, međutim, kao da ga sve više odvajaju i od umjerenih Izraelaca a ne samo od premijera Netanjahua i njegove desničarske vlade.

Bonus video: