Uganda: Standardni kondomi premali većini muškaraca

NTV Uganda objavila je da je parlament obećao da će urgirati da se kondomi prave u većim veličinama
1 komentar(a)
kondom, Foto: Shutterstock
kondom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2014. 18:57h

Parlamentarna komisija Ugande primila je veliki broj pritužbi stanovnika koji tvrde da su kondomi koji se prodaju u državi “premali”, što je pojačalo zabrinutost vlasti, jer se ta zemlja godinama bori protiv side.

Narodni poslanik Tom Aza rekao je parlamentarnom komitetu za HIV/AIDS Ugande da je u posljednjem obilasku mjesta koja su najviše pogođena HIV-om saznao da muškarci imaju "veće polne organe i da bi trebalo razmotriti opciju pravljenja većih kondoma", prenosi Klix.ba.

"Kada dođe do ’akcije’, dolazi do pucanja kondoma. Veliki broj mladih muškaraca se žali da su kondomi koje su dobili prekratki“, rekao je parlamentarac Merard Bitekijerezo. Sara Netalisile, članica komisije, izrazila je zabrinutost da taj problem veličine "izlaže mladiće i djevojke opasnosti od zaraze HIV-om".

NTV Uganda objavila je da je parlament obećao da će urgirati da se kondomi prave u većim veličinama. Ovo nije prvi put da se industrija kondoma suočava s problemom veličine.

Indijsko Vijeće za medicinska istraživanja je 2006. otkrilo da 60 odsto muškaraca u Mumbaju ima penise za 2,4 centimetra kraće od međunarodne veličine kondoma.

Bonus video: