Kongres odobrio Obamin plan

Obama je rekao da je zeleno svjetlo koje je plan sinoć dobio u Kongresu "važan korak" da bi se odgovorilo na prijetnju terorističke grupe
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2014. 06:42h

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je plan američkog predsjednika Baraka Obame za obuku i naoružavanje sirijskih pobunjenika koji se bore protiv IS.

Obama je rekao da je zeleno svjetlo koje je plan sinoć dobio u Kongresu "važan korak" da bi se odgovorilo na prijetnju terorističke grupe "poznate pod nazivom Islamska država".

Predstavnički dom, gdje većinu imaju republikanci, odobrio je u rekordnom roku plan koji bi danas trebalo da se nađe i pred Senatom, gdje se takođe očekuje da dobije podršku. Iako je izložio planove za jačanje borbe protiv Islamske države, koja djeluje u sjevernom Iraku i u Siriji, Obama je juče ponovio da neće slati vojnike da se bore na terenu. Američki predsjednik juče je imao konsultacije s vojnim zvaničnicima SAD o antiterorističkoj kampanji protiv Islamske države. Istovremeno, u Iraku elitne jedinice iračke vojske vode borbe protiv džihadista u Fadiliji, oko 50 kilometara od Bagdada. Američke snage izvele su vazdušne napade na tri uporišta Islamske države južno od glavnog grada, u kojima je poginulo najmanje četvoro ekstremista, javile su danas agencije.

Bonus video: