DRUGAČIJA STRATEGIJA

Zviždač Mening: ISIS nije moguće pobijediti bombama i mecima

2 komentar(a)
Bredli Mening, Foto: Beta/AP
Bredli Mening, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2019. 12:55h

Guardian je objavio tekst nekadašnjeg američkog vojnika i obavještajnog analitičara te najpoznatijeg svjetskog zviždača Bredlija Meninga, koji se danas zove Čelzi Mening, deklariše se kao transžena i služi 35-godišnju kaznu zatvora u Fort Livenvortu u Kanzasu.

I dok više od 30 zemalja stvara koaliciju za odlučan oružani otpor, Čelzi Mening izložila je potpuno suprotnu strategiju borbe protiv ISIL.

"Na osnovu svog iskustva obavještajnog analitičara u Iraku, dok je organizacija bila još relativno mlada, tvrdim da ISIL nije moguće pobijediti bombama i mecima – čak i da se borba premjesti u Siriju, čak i da je vode ne-zapadne snage uz podršku iz vazduha. Mislim da ISIL snagu crpi upravo iz operativnog i taktičkog uspjeha evropskih i američkih vojnih snaga. Vjerujem da se ISIL strateški hrani na greškama i ranjivosti upravo onih demokratskih država koje omalovažava. Islamski centri gravitacije su, na mnogo načina, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i njihovi saveznici u regionu", smatra Mening i dodaje da su vođe ISIL lukavi stratezi koji razumiju snagu i slabosti Zapada, što jako koriste za regrutovanje brojnih Amerikanaca i Evropljana u svoje redove.

"Direktan napad na ISIL, vazdušnim napadima ili specijalnim operativnim snagama – vrlo je primamljiva opcija za političare, sa trenutnim (ali ne uvijek dobrim) rezultatima. Nažalost, kada Zapad na vatru uzvraća vatrom, zapliće se u krug nasilja, kršenja zakona, regrutovanja i novih ratovanja, koji se vrti već decenijama. To je upravo ono što se dogodilo u Iraku na vrhuncu građanskog rata 2006. i 2007. I može se očekivati samo da će se desiti ponovo", upozorava Mening i predlaže izbjegavanje direktne akcije protiv ISIL, prenosi Tportal.hr. 

Takve tvrdnje potkrepljuje konkretnim primjerom:

"Svijet treba samo biti dovoljno disciplinovan i dozvoliti da se vatra ISIL sama ugasi, intervenišući oprezno i izbjegavajući zamku neprestanih novih ratovanja (mission creep). To svakako nije lako ispuniti. Ali ISIL kovitla oštrim, teškim i vrlo smrtonosnim mačem sa dvije oštrice. Sada samo treba čekati da sam na nju padne"

"Prethodnici ISIL su 2009. i 2010. napadali civile u samoubilačkim bombaškim napadima u predgrađu Bagdada, ne bi li isprovocirali američku intervenciju i nemir među sektama. Ali često njihovi napori za regrutaciju nisu bili uspješni upravo zato što su američke ili iračke snage odbile (ili nisu mogle) odgovoriti pa je varvarizam i brutalnost njihovih napada radio protiv njih".

Mening vjeruje da samo vrlo fokusirana i konzistentna strategija obuzdavanja može biti efikasna u zaustavljanju rasta i efikasnosti ISIL kao prijetnje te predlaže fokusiranje na četiri fronta: 

"Prvo, usprotiviti se narativu na ISIL videosnimcima usmjerenim regrutovanju – uključujući profesionalne videosnimke i amaterske selfije iz bitke – da bi se, što je više moguće, izbjegla namjerna propaganda koja cilja na očajnu i otuđenu mladež. To će rapidno zaustaviti regrutaciju novih članova iz regiona i sa Zapada. 

Drugo, jasno odrediti privremene granice, javno. To će obeshrabriti ISIL u zauzimanju određene teritorije na kojoj bi moglo doći do humanitarne krize ili ometanja humanitarnih nastojanja. Treće, uspostaviti međunarodni moratorijum na plaćanje otkupnine za taoce i raditi u regionu na sprečavanju ISIL u krađi i oporezivanju istorijskih artefakta i nacionalnog blaga kao izvoru prihoda, a pogotovo u preuzimanju naftnih rezervi i rafinerija u Baiji, u Iraku. To bi omelo ISIL sticanju stabilnih i pouzdanih izvora prihoda. 

Četvrto, dopustiti ISIL da uspostavi 'propadajuću državu' (failed state) - na ograničenom i kontrolisanom prostoru i tokom dovoljno dugog perioda da se dokaže nepopularnim i nesposobnim za vladanje. To bi moglo diskreditovati vodstvo i ideologiju ISIL zauvijek."

Mening, prenosi Tportal, predviđa da će se organizacija u tom slučaju dezintegrisati u nekoliko manjih, nekoordinisanih entiteta i na kraju iznevjeriti osnovni cilj stvaranja jake države te zaključuje: 

"Svijet treba samo biti dovoljno disciplinovan i dozvoliti da se vatra ISIL sama ugasi, intervenišući oprezno i izbjegavajući zamku neprestanih novih ratovanja (mission creep). To svakako nije lako ispuniti. Ali ISIL kovitla oštrim, teškim i vrlo smrtonosnim mačem sa dvije oštrice. Sada samo treba čekati da sam na nju padne."