ID gubi na snazi, Al Kaida pokušava preuzeti prevlast

"Slabljenje ID-a dalo je priliku Al Kaidi da obnovi nekadašnji status. I dok je ID u posljednje četiri godine zaokupljao pozornost svijeta, Al Kaida je u tišini jačala i širila globalnu umreženost i borbene kapacitete"
57 pregleda 0 komentar(a)
Islamska država, Al Kaida, Foto: Beta-AP
Islamska država, Al Kaida, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.09.2018. 17:53h

Kako Islamska država (ID) gubi moć i značaj, Al Kaida pokušava ponovo preuzeti prevlast na terenu kao najznačajnija snaga na islamističkoj ekstremističkoj sceni, kazao je u utorak visoki ZVANIČNIK NATO-a na konferenciji o sigurnosti održanoj u Izraelu.

"Slabljenje ID-a dalo je priliku Al Kaidi da obnovi nekadašnji status. I dok je ID u posljednje četiri godine zaokupljao pozornost svijeta, Al Kaida je u tišini jačala i širila globalnu umreženost i borbene kapacitete", kazao je Arndt von Loringoven, pomoćnik glavnog sekretara za sigurnost i obavještajne zadatke, navodeći pojačane aktivnosti grupe u Kašmiru, Afganistanu, Siriji, Jemenu, Somaliji i sjevernoj Africi.

"Kao i u slučaju ID-a, strateški je cilj Al Kaide preuzeti vođstvo nad militantima i ekstremistima koji smatraju istomišljenicima", dodao je i ocijenio da suparništvo između te dvije grupe predstavlja pojačanu prijetnju Zapadu.

Prema procjeni NATO-a, broj boraca IS-a se nakon gubitka teritorija u Iraku i Siriji gotovo prepolovio, sa 39.000 na 18.000 do 20.000 boraca. ID se vojno uzdigao nakon što je SAD 2011. likvidirao talibanskog vođu Osamu bin Ladena 2011. u Pakistanu. Al Kaida je pod vođstvom bin Ladena izvela napade na Njujork i Pentagon 11. septembra 2001, prenosi Hina.

Bonus video: