SAD i Iran imaju zajedničkog neprijatelja, ali...

1 komentar(a)
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2014. 15:24h

SAD se neće vojno koordinisati sa Iranom u borbi protiv džihadista u Iraku, već ostaju otvorene za nastavak "diplomatskih razgovora", rekla je danas portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Psaki je precizirala da bi taj diplomatski razgovor Teherana i Vašingtona o Iraku i radikalnoj organizaciji Islamska država mogao da bude nastavljen na marginama budućeg kruga pregovora o iranskom nuklearnom programu.

"Ne koordinišemo se vojno i nećemo to raditi", rekla je Psaki novinarima koji prate američkog državnog sekretara Džona Kerija na turneji čiji je cilj okupljanje međunarodne koalicije protiv džihadista.

Stejt department je reagovao na izjavu iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija koji je rekao da je Iran odbacio američki zahtjev za saradnjom protiv Islamske države.

"Možda će u budućnosti biti prilike za razgovore o Iraku na marginama" pregovora o iranskom nuklearnom programu, dodala je portparolka Psaki.

Keri se u petak u Ankari usprotivio prisustvu Teherana koji je takođe neprijatelj sunita iz Islamske države, na međunarodnoj konferenciji o Iraku u Parizu.

Iran na kraju nije ni pozvan na taj sastanak.

Bonus video: