NATO članice demantuju da će slati oružje Ukrajini

NATO zvaničnici su prethodno saopštili da ova Alijansa neće slati oružje u Ukrajinu, koja nije članica, ali su takođe kazali da pojedinačne članice to mogu učiniti ukoliko žele
1 komentar(a)
NATO lideri na samitu u Velsu, Foto: Reuters
NATO lideri na samitu u Velsu, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2014. 20:06h

Visoki saradnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka kazao je u nedjelju da je Kijev na NATO samitu u Velsu dogovorio da dobije pomoć u vidu vojnog savjetovanja i oružja iz pet NATO članica, međutim četiri od pet pomenutih zemalja su brzo demantovale da je postignut takav dogovor.

„Na samitu NATO postignuta je saglasnost o pružanju pomoći vojnih savjetnika i snabdijevanju savremenim naoružanjem iz SAD, Francuske, Italije, Poljske i Norveške“, objavio je Jurij Litsenko na svom Fejsbuk profilu, prenela je agencija Rojters. Litsenko nije dalje komentarisao. On je možda dao ovaj komentar iz domaćih političkih razloga kako bi naglasio stepen posvećenosti NATO-a Ukrajini i njenom prozapadnom predsjedniku.

NATO zvaničnici su prethodno saopštili da ova Alijansa neće slati oružje u Ukrajinu, koja nije članica, ali su takođe kazali da pojedinačne članice to mogu učiniti ukoliko žele. Jedan NATO zvaničnik kojeg je u nedjelju kontaktirao Rojters povodom komentara Litsenka ponovio je ovaj stav.

Jedan visoki američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, demantovao je da su SAD dale takvo obećanje. Ovaj zvaničnik je za Rojters kazao: „Nije bilo nikakve američke ponude o oružanoj pomoći Ukrajini“.

Na pitanje o Litsenkovom komentaru, ministarstva odbrane u Italiji, Poljskoj i Norveškoj su takođe demantovale tvrdnje o planovima da će poslati oružje u Ukrajinu. U Francuskoj, jedan zvaničnik u Jelisejskoj palati je odbio da komentariše.

Bonus video: