Korupcija godišnje ubije 3,6 miliona ljudi

Kada bi se učinili odlučni koraci da se spriječi korupcija i kada bi se vraćeni novac ulagao u zdravstvo, organizacija tvrdi da bi u najsiromašnijim zemljama broj umrlih drastično opao
0 komentar(a)
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2014. 10:50h

Oko 600 milijardi eura godišnje oduzima se najsiromašnijim zemljama svijeta i milioni ljudi umiru zbog korupcije, stoji u izvještaju američke organizacije protiv siromaštva "One", prenio je BBC.

Cjelokupan napor koji je u proteklih nekoliko desetina godina uložen u pokušaj borbe protiv siromaštva sada je ugrožen zbog organizovanog kriminala i korupcije, fantomskih firmi i pranja novca, navedeno je u izvještaju "One"-a.

"Korupcija godišnje ubije 3,6 miliona ljudi", tvrdi se u izvještaju u kome je korupcija označena kao "skandal".

"Korupcija sprječava privatne investicije, smanjuje ekonomski rast, povećava troškove poslovanja i može da dovede do političke nestabilnosti", kaže se u izvještaju.

Kada bi se učinili odlučni koraci da se spriječi korupcija i kada bi se vraćeni novac ulagao u zdravstvo, organizacija tvrdi da bi u najsiromašnijim zemljama broj umrlih drastično opao.

"U zemljama u razvoju korupcija je ubica. Kada vlade sopstvene resurse ne mogu da ulažu u zdravstvo, obezbjeđivanje dovoljno hrane za sve i osnovnu infrastrukturu, dolazi do gubitka života, a najveću cijenu plaćaju djeca", navodi se u izvještaju.

Organizacija je pozvala lidere G20 da se na sastanku u Australiji pozabave ovim problemom i preduzmu mjere, uključujući i informisanje javnosti o tome ko su vlasnici kompanija kako bi ih spriječili u pranju novca i skrivanju identiteta kriminalaca.

Bonus video: