Malezija erlajnz finansijski grca, avioni skoro prazni

Profesor Oliver Makgi s Univerziteta Hauard rekao je da taj azijski prevoznik dnevno troši skoro 2,16 miliona dolara svojih novčanih rezervi
3 komentar(a)
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 11:37h

Avio kompanija Malezija erlajnz suočava se s teškom finansijskom situacijom poslije dva teška incidenta njenih aviona, a na nekim letovima gotovo ni da nema putnika, prenose sajtovi o putovanjima, uz fotografije na kojima se vide prazni avioni tog prevoznika.

U martu je jedan avion te avio kompanije, koji je saobraćao na ruti Kuala Lumpur-Peking, nestao sa 227 putnika i 12 cclanova posade, i do danas nije pronađen.

Prošlog mjeseca, drugi avion kompanije sa 298 putnika i članova posade srušio se u istočnoj Ukrajini, pošto je oboren raketom, kako se sumnja, proruskih pobunjenika.

Neki svjetski mediji navode da za ovu drugu tragediju ne može da bude okrivljena malezijska avio kompanija, jer su i mnogi drugi svjetski avio prevoznici rutinski letjeli preko tog ratom zahvaćenog regiona. Ali, pad aviona, naroćito posle ranijeg nestanka druge letjelice, u glavama ljudi širom svijeta povezan je sa Malezija erlajnzom, ocjenjuju mediji.

I kao da to sve nije bilo dovoljno, glavni stjuard Malezija erlajnza uhapšen je 4. avgusta u Francuskoj, po optužbama da je seksualno napao jednu australijsku putnicu na letu iz Kuala Lumpura za Pariz. Malezija erlajnz je i prije ove dve tragedije imala finansijskih problema, ali je, uprkos svemu, nastavila da radi.

Profesor Oliver Makgi s Univerziteta Hauard rekao je da taj azijski prevoznik dnevno troši skoro 2,16 miliona dolara svojih novčanih rezervi, dok na dnevne operacije gubi 1,6 miliona dolara. Da bi se izvukla iz problema, ta avio kompanija nudi i ogromne popuste, pa se tako povratna karta za let između Kuala Lumpura i Pekinga sada može kupiti za 238 dolara, dok drugi avio prevoznici istu kartu prodaju za više od 500 dolara.

Malezijski državni investicioni fond i većinski akcionar Hazanah koji posjeduje 70 odsto dionica Malezija erlajnza predložili su program restrukturiranja kompanije kako bi je spasli, što bi podrazumijevalo od reorganizacije osoblja i postavljanja novog izvršnog direktora do velikih otpuštanja. Vol strit džurnal piše, pozivajući se na izvore bliske kompaniji, da Malezija erlajnz planira da smanji broj zaposlenih za četvrtinu i obustavi neke linije ka Kini i Evropi, kao i da bi precizni detalji mogli da budu objavljeni krajem ove nedjelje.

Bonus video: