Ferguson: Policajac suspendovan zbog vrijeđanja demonstranata

"Ove demonstrante je trebalo još prve noći uspavati kao bijesnog psa", napisao je Majkl Papert
0 komentar(a)
Majkl Braun, Ferguson, Foto: Reuters
Majkl Braun, Ferguson, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2014. 10:37h

Policajac iz Misurija suspendovan je nakon što je na Fejsbuku kritikovao demonstrante koji protestuju zbog toga što je afroameričkog tinejdžera ubio bjelački policajac.

U međuvremenu, demonstranti su juče ponovo izašli na ulice Fergusona, predgrađa Sent Luisa, zahtjevajući pravdu za ubistvo 18-godišnjeg Majkla Brauna koje se dogodilo 9. avgusta.

Sahrana Brauna, čije je ubistvo usred bijelog dana dovelo do obnavljanja nacionalne debate o rasizmu i policiji u Americi, biće održana u ponedjeljak, navodi AFP.

Policija je protekle noći bila, uglavnom, pasivna, za razliku od prethodnih noći kada je upotrijebila suzavac i gumene metke da rastjera stotine demonstranata koji traže da policajac koji je pucao u Brauna, Daren Vilson, bude optužen za ubistvo.

Policajajac iz Glendejla, drugog predgrađa Sent Luisa, juče je suspendovan zato što je izrazio prezir prema demonstrantima u Fergusonu na Fejsbuku.

"Dosta mi je ovih demonstranata. Vi ste teret za društvo i pošast za zajednicu. Ove demonstrante je trebalo još prve noći uspavati kao bijesnog psa", napisao je Majkl Papert.

Aludirajući na bombaški napad na maratonu u Bostonu, on je takođe napisao: "Gdje je musliman sa rancem kada vam je potreban?".

Policija u Glendejlu je objavila da je suspendovala Paperta čim je saznala šta je pisao na Fejsbuku.

"Mi veoma ozbiljno shvatamo ovaj slučaj i sprovešćemo temeljnu internu istragu da bismo utvrdili zašto je to napisano na Fejsbuku", navela je policija u saopštenju.

Takođe je istaknuto da ni policija Glendejla ni gradske vlasti "apsolutno" ne dijele stavove je koje Papert iznio.

Nacionalna garda napušta Ferguson

Snage američke Nacionalne garde počele su da napuštaju Ferguson, gdje su u ponedeljak raspoređene da bi vratile mir i red na ulice tog mjesta, poslije nasilnih protesta zbog ubistva nenaoružanog afroameričkog tinejdžera.

Bijela kuća je saopštila da je zadovoljna situacijom u Fergusonu posljednjih nekoliko dana, dodajući da američki predsjednik Barak Obama prati situaciji i redovno je obavještavan.

Američki državni tužilac Erik Holder sastao se u četvrtak sa predstavnicima zajednice u Fergusonu u Misuriju i zatražio iscrpnu istragu o eventualnom kršenju ljudskih prava, povodom ubistva afroameričkog tinejdžera.

Holder, prvi Afroamerikanac na čelu Ministarstva pravde, sastao se u Fergusonu sa studentima, s kojima je razgovarao o istrazi o ubistvu 18-godišnjeg Majkla Brauna, ubijenog 9. avgusta.

Protesti su bili praćeni neredima, pljačkama, a pojedini demonstranti bacali su kamenice na policiju koja je na njih ispaljivala suzavac.

Bonus video: