slučaj ferguson

Tužilac za iscrpnu istragu o ubistvu crnog tinejdžera

U Fergusonu su i juče, 11. dan zaredom, održani protesti, tokom kojih je uhapšeno 47 osoba
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 18:19h

Američki državni tužilac Erik Holder, sastao se danas s predstavnicima zajednice u Fergusonu u Misuriju i zatražio iscrpnu istragu o eventualnom kršenju ljudskih prava, povodom ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera, koje je izazvalo talas protesta gra]ana u tom mjestu.

Holder, prvi Afroamerikanac na čelu Ministarstva pravde, sastao se sa studentima, tokom posjete Fergusonu, s kojima je razgovarao o istrazi o ubistvu 18-godišnjeg Majkla Brauna, kojeg je 9. avgusta ustrijelio policajac bijelac.

U Fergusonu su i juče, 11. dan zaredom, održani protesti, tokom kojih je uhapšeno 47 osoba.

Prethodnih dana protesti su bili praćeni neredima, pljačkama, a pojedini demonstranti bacali su kamenice na policiju koja je na njih ispaljivala suzavac.

Braunova porodica traži da se policajcu Darenu Vilsonu (28) sudi za ubistvo. Vilson je, prema nalazima forenzičara, najmanje šest puta pucao u Brauna, uključujući i dva hica u glavu.

Ministar pravde SAD posjetio pobunjeni Ferguson

Američki ministar pravde Erik Holder posjetio je sinoć Ferguson, crnačko predgra]e Sent Luisa, kako bi smirio stanovnike koji danima demonstriraju nakon što je policajac ubio jednog mladog crnca.

"Nadam se da će moja posjeta smiriti prilike", rekao je Holder koga je u Ferguson poslao predsjednik Barak Obama.

Holder u Fergusonu, Foto: Reuters

Holder je obećao mještanima da će savezni tužioci voditi "beskompromisnu istragu" kako bi se utvrdilo da li je policajac, koji je pucao u mladića, bio rasistički motivisan.

Holder je posjetio porodicu ubijenog i sastao se s pripadnicima federalne policije FBI koji vode istragu.

Galerija

Preporučujemo za Vas