U Fergusonu opet neredi, uhapšeno skoro 50 ljudi

"Ne pucajte!" uzvikivali su demonstranti, dižući ruke u vis, pred teško naoružanim snagama
3 komentar(a)
Ferguson protesti, Foto: Reuters
Ferguson protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2014. 11:24h

Policija je saopštila da je uhapsila 47 osoba tokom protesta u Fergusonu, koji potresa nasilje zbog nedavnog ubistva crnog nenaoružanog tinejdžera Majkla Brauna.

Zvaničnik policije Ron Džonskon je rekao da su demonstranti noćas bacali flaše napunjene vodom i urinom na policiju, zbog čega su oni intervenisali.

Džonson je rekao da se incident dogodio na samom kraju noćašnjih protesta, koji su prije toga bili mirni, prenijela je agencija AFP, a policija je, kako je naveo, zaplijenila i tri komada oružja.

Džonson je istakao da, za razliku od protesta održanog u ponedjeljak uveče, demonstranti noćas nisu pucali iz oružja i policija nije upotrijebila suzavac da bi ih rastjerala.

"Noćas smo vidjeli drugačiju dinamiku", rekao je Džonson.

Prethodnih dana protesti su bili praćeni neredima, pljačkama, a pojedini demonstranti bacali su kamenice na policiju koja je na njih ispaljivala suzavac.

Američki državni tužilac Erik Holder posjetiće danas Ferguson, gdje je pokrenuta federalna istraga o eventualnom kršenju ljudskih prava u ubistvu 18. godišnjeg Brauna.

Braunova porodica traži da se policajcu Darenu Vilsonu (28) sudi za ubistvo, koji je, prema nalazima forenzičara, najmanje šest puta pucao u Brauna, uključujući i dva hica u glavu.

Porodica ubijenog tinedžera priprema se za sahranu koja će se održati u ponedjeljak, saopštili su advokati Braunove porodice

Bonus video: