Podrška vladi: Protest komunista u Hongkongu

U Hongkongu, koji ima autonomiju u okviru NR Kine, zabranjen je rad komunističke partije
0 komentar(a)
Hongkong, Foto: Beta/AP
Hongkong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.08.2014. 17:54h

Više desetina hiljada demonstranata okupilo se danas u Hongkongu na protestnoj šetnji u znak podrške lokalnoj prokineskoj vladi, kao odgovor na kampanju aktivista pokreta građanske neposlušnosti.

Hiljade demonstranata u povorci nosilo je crvene majice, kako bi demonstrirali svoju odanost Pekingu, a neki među njima nosili su i transparente sa natpisima "Živjela Kineska komunistička partija".

U Hongkongu, koji ima autonomiju u okviru NR Kine, zabranjen je rad komunističke partije.

Prethodno su prodemokratski aktivisti organizovali velike proteste, poput tradicionalnog skupa 1. jula, kada se, prema navodima policije, okupilo oko 98.000 ljudi, dok je prema nezavisnim procjenama skup okupio između do 172.000 ljudi.

Današnja šetnja organizovana je kao odgovor na kampanju pokreta građanske neposlušnosti Okjupaj sentral, čiji aktivisti prijete da će zauzeti centralni, finansijski dio tog grada i paralisati njegovo funkcionisanje dok vlasti ne ispune njihove zahtjeve u vezi sa izbornim sistemom.

"Oni kažu da ako Kina ne povije svoja leđa, oni će zauzeti Sentral (finansijsku četvrt) - oni su prešli žutu liniju", rekao je Robert Čou, koosnivač Alijanse za mir i demokratiju, pokreta koji podržava prokinesku vladu.

"Želimo da svijet zna da mi želimo mir, želimo demokratiju, ali molimo vas, ne prijetite nam, ne pokušavajte da pretvorite ovaj grad u mjesto nasilja", naveli su organizatori.

Bonus video: