Interventna policija opet na ulicama Fergusona

U blizini prodavnice koju je Braun opljačkao prije nego što je ubijen, demonstranti su danas opljačkali nekoliko radnji i bacali staklene boce po ulicama
1 komentar(a)
Ferguson, Foto: Reuters
Ferguson, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2014. 09:55h

Interventna policija ponovo je danas izašla na ulice grada Fergusona u američkoj saveznoj državi Misuri, gdje je prošle sedmice policajac ubio nenaoružanog osamnaestogodišnjeg Afroamerikanca Majkla Brauna, kako bi spriječili nove izgrede.

U neposrednoj blizini prodavnice koju je Braun, kako su pokazale kamere za nadzor, opljačkao prije nego što je ubijen, demonstranti su danas opljačkali nekoliko radnji i bacali staklene boce po ulicama, prenosi BBC.

Policija u Fergusonu u petak je saopštila da je ubijeni mladić bio osumnjičen za pljačku prodavnice, a objavljene su i fotografije na kojima je tamnoputi muškarac obučen poput Brauna gurnuo trgovca u prodavnici koji je pokušao da ga zaustavi.

Ubistvo Brauna izazvalo je masovne nerede u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa, a podiglo je na noge i čitavu američku javnost.

Do novih nemira na ulicama Fergusona je danas došlo uprkos apelu Braunove porodice da u tom gradu bude uspostavljen mir.

Oni su dodali da njihov sin nije bio savršen, ali su takođe kritikovali, kako navode, “pokušaj policije da opravdaju ubistvo izvršeno u stilu egzekucije”.

“Ne želimo da na ulicama bude nasilja. Molim vas, nastavite sa mirnim protestima”, rekao je rođak Majkla Brauna, Erik Dejvis.

Policija je kasnije saopštila da policajac koji je ubio mladića nije znao da je on osumnjičen za pljačku radnje.

Bonus video: