Protesti u Pakistanu se nastavljaju do odlaska premijera

Demonstranti, koji optužuju vladu za korupciju, stigli su u prijestonicu u namjeri da tamo ostanu sve dok vlada ne ispuni njihove zahtjeve
0 komentar(a)
Imran Kan, Pakistan, Foto: Reuters
Imran Kan, Pakistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2014. 10:04h

Lideri dva protestna pokreta u Pakistanu poručili su danas da će demonstracije biti nastavljene sve dok premijer te zemlje Navaz Šarif ne podnese ostavku, nakon što se sinoć u prijestonici okupilo više desetina hiljada ljudi tražeći da se premijer povuče.

"Neću otići odavde dok svojoj zemlji ne obezbijedim pravu slobodu", izjavio je bivši igrač kriketa i lider opozicione stranke "Tehrik-e-Insaf" Imran Kan u obraćanju hiljadama svojih pristalica, koji su ga dan ranije pratili na putu od Lahorea do Islamabada, prenio je Rojters.

"Odluči se, Navaze Šarifu! Podnesi ostavku i raspiši izbore", zatražio je Kan.

Islamski sveštenik Tahir ul-Kadri, koji je predvodio drugu grupu demonstranata u maršu do Islamabada, planira da danas u podne održi novi mirni protest u prijestonici i tom prilikom održi govor.

"Kadri će predstaviti 'Zahtjeve marša revolucije 2014', među kojima će biti ostavka Navaza Šarifa i njegove vlade, kao i njegovo hitno hapšenje," izjavio je Kadrijev portparol Šahid Mursalin.

Desetine hiljada protivnika vlade okupilo se u petak, uprkos jakom pljusku, na protestu u Islamabadu. Demonstranti, koji optužuju vladu za korupciju, stigli su u prijestonicu iz Lahorea u dvije grupe, u namjeri da tamo ostanu sve dok vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

Najnoviji nemiri doveli su u sumnju stabilnost Pakistana, u vrijeme kad ta nacija koja raspolaže nuklearnim oružjem vodi ofanzivu protiv talibana na svojoj teritoriji i kad u toj zemlji sve više raste uticaj antizapadnjačkih grupacija, ocjenjuje Rojters.

Bonus video: