Demonstracije u Sent Luisu zbog ubistva tinejdžera

Demonstranti su uzvikivali "zaustavite policajce ubice" i "ako nema pravde, nema mira"...
0 komentar(a)
Amerika, oružje, Foto: Shutterstock.com
Amerika, oružje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.08.2014. 19:55h

Stotine demonstranata okupilo se danas ispred policijske stanice u predgrađu američkog grada Sent Luisa.

Oni zahtijevaju da bude podignuta optužnica za ubistvo protiv policajca, koji je u subotu popodne ubio jednog nenaoružanog crnog tinejdžera.

Demonstranti su uzvikivali "zaustavite policajce ubice" i "ako nema pravde, nema mira". Četvorica učesnika protesta su uhapšena, prenosi Rojters.

Prethodne noći demonstracije povodom smrti 18-godišnjeg Majkla Brauna su bile nasilne - oštećeno je više od 20 radnji, dva policajca su povrijeđena, a 32 demonstranata uhapšena.

FBI je danas saopštio kako je otvorena istraga o mogućem kršenju ljudskih prava u slučaju ubistva Brauna, koji je više puta pogodjen iz vatrenog oružja, u pretežno crnačkom predgrađu Sent Luisa, Fergusonu.

Ovaj slučaj je izazvao kritiku nekih boraca za ljudska prava, koji su skrenuli pažnju na sličnost između ovog i ubistva 17-godišnjeg nenaoružanog Crnca Trajvona Martina 2012. godine na Floridi. Martina je ubio pripadnik lokalne civilne zaštite, koji je potom oslobođen optužbe za ubistvo.

Policija nije objavila koje je rase osumnjičeni policajac. Saopšteno je samo da je riječ o ratnom veteranu i da je trenutno udaljen s posla.

Bonus video: