Bin Ladenovi dokumenti otkrivaju: ISIL-a se bojala i Al Kaida

U skrovištu u Pakistanu gdje je ubijen Bin Laden nađena je velika količina dokumenata, a jedan od njih privukao je posebnu pažnju istražitelja
9 komentar(a)
Isil, Foto: Beta/AP
Isil, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2014. 15:48h

Dok svijet prati sukobe u sjevernom Iraku i humanitarnu krizu naroda jazida, otkrivaju se novi detalji o okrutnim borcima Islamske države. Prema novim saznanjima, oni su bili toliko okrutni da ih se čak i Al Kaida bojala.

U skrovištu u Pakistanu gdje je ubijen Osama Bin Laden pronađena je velika količina dokumenata, a jedan od njih privukao je posebnu pažnju istražitelja.

Na otprilike 20 stranica napisano je upozorenje o stvaranju nove radikalne, islamističke grupe spremne na tolike okrutnosti da je čak i sama Al Kaida odlučila da se ogradi i riješi svake veze s njima, piše Dejli mejl.

U dokumentu nastalom 2011. navodno stoji kako se radi o grupi izdvojenoj iz same Al Kaide kojoj je plan 'stvaranje Islamske države Iraka i Sirije u kojoj bi ljudska prava bila na najnižim nivoima, a ljudski život tamo ne bi značio gotovo ništa'.

Vjeruje se da je ovaj dokument napisao jedan od Bin Ladenovih visoko pozicioniranih saradnika koji je predvidio stvaranje nove frakcije.

U njemu je takođe zabilježio i niz brutalnosti na koje je spremna ova grupa poput korištenja hemijskog oružja, bombardovanja džamija i masakra u katoličkoj crkvi u Bagdadu.

Pismo je napisano s namjerom da se Bin Ladena upozori na ekstremnu brutalnost ove grupe čak i za Al Kaida koja je u više navrata pokazala na što je sve spremna.

Podsjetimo, američki predsjednik Barak Obama prošle nedjelje je odobrio slanje humanitarne pomoći, ali i vazdušne napade na položaje džihadista, kako bi spriječio genocid na Sindžaru i zaštitio američke državljane stacionirane u Irbilu.

Bonus video: