Bračni par mijenja priču: Tvrde da su se plašili da će izgubiti obje bebe

„Osuđivan sam za seksualno maltretiranje djece i sramim se zbog toga“, kazao je Farnel u intervjuu
66 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Farnel, Vendi Farnel, Foto: Mirror.co.uk
Dejvid Farnel, Vendi Farnel, Foto: Mirror.co.uk
Ažurirano: 11.08.2014. 07:07h

Australijski biološki roditelji blizanaca koji su u centru surogatskog skandala na Tajlandu su željeli obje bebe, ali je surogat majka zaprijetila da će uključiti policiju i plašili su se da bi mogla zadržati oboje djece, kazali su oni juče. Dejvid i Vendi Farnel su se prvi put obratili javnosti od kako se prije više od nedjelju dana na naslovnicama svjetske štampe pojavila priča o sedmogodišnjem dječaku Gamiju, koji ima Daunov sindrom i o kojem brine surogat majka na Tajlandu.

Par je za australijsku televiziju kazao kako su smatrali da nemaju izbora osim da napuste Tajland sa Gamijevom zdravom sestrom. „Željeli smo da ga povedemo sa nama“, kazao je Dejvd Farnel, 56. Oni su se vratili u Australiju sa Gamijevom sestrom Pipom nakon što im je surogat majka Pataramon Džanbua kazala da ukoliko pokušaju da uzmu dječaka pozvaće policiju i da će im uzeti obje bebe, kazao je Farnel.

Surogat majka tvrdi da su oni namjerno napustili dječaka zbog njegovih problema. Par koji ovo poriče, ranije je za australijske medije tvrdio da nijesu ni znali za njegovo postojanje, i da 21-godišnja Pataramon laže. U ekskluzivnom intervjuu za australijski Kanal devet, Dejvid Farnel je rekao: „Nijesmo napustili našeg sina. Surogat majka odlučuje hoće li vam dati dijete ili ne. Iako imate ugovor, to zapravo ne znači ništa. Njena je odluka, a naša surogat majka je kazala da želi da ga zadrži“.

Agencija Rojters podsjeća da se par u posljednje vrijeme našao na meti brojnih kritika zbog navodnog napuštanja dječaka, koji takođe ima srčano oboljenje i infekciju pluća. Pataramon je kazala da su doktori, surogat agencija i roditelji bebe znali da je Gami bolestan kada je bila u četvrtom mjesecu trudnoće i da njoj nijesu rekli dok nije ušla u sedmi mjesec.

Ona je, kako prenosi BBC, izjavila da su joj tražiti da abortira dječaka i da je to odbila usljed budističkih ubjeđenja. Farnelovi su kazali da su ljuti na agenciju što im nije rečeno u kakvom je zdravstvenom stanju dječak do kasno u trudnoći kada abortus nije bio bezbjedan.

Oni su kazali da žele bebu i da će se boriti za njega.

Ovaj slučaj je privukao veliku pažnju međunarodne javnosti zbog nedovoljne pravne uređenosti međunarodnog surogatstva i u Australiji je izazvao pozive na reformu zakona kako bi se smanjio broj ljudi koji idu u inostranstvo kako bi pronašli surogate. Bijes javnosti se pojačao prošle nedjelje kada je otkriveno da je Dejvid Farnel 1997. godine bio u zatvoru zbog prekršaja seksualne prirode koji su se ticali tri djevojčice mlađe od 13 godina.

„Osuđivan sam za seksualno maltretiranje djece i sramim se zbog toga“, kazao je Farnel u intervjuu, dodajući da se promijenio i da više ne predstavlja rizik za djecu.

Bonus video: