Abdulah i Gani postigli dogovor o saradnji u vezi sa vladom nacionalnog jedinstva

Oba kandidata su na predsjedničkim izborima 14. juna proglasili pobjedu i najavili formiranje dvije vlade nezavisne jedna od druge
0 komentar(a)
Abdulah Abdulah, Džon Keri, Ašraf Gani, Foto: Reuters
Abdulah Abdulah, Džon Keri, Ašraf Gani, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2014. 18:39h

Dva kandidata na predsjedničkim izborima u Avganistanu potpisala su zajedničku deklaraciju da će međusobno sarađivati u formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Abdulah Abdulah, koji osporava pobjedu Ašrafa Ganija prema preliminarnim rezultatima drugog kruga izbora, održao je danas konferenciju za novinare zajedno s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem koji se nalazi u posjeti Kabulu.

Za sada se ništa ne zna o sastavu nove vlade, već je samo najavljeno formiranje komisije koja će kasnije predložiti članove vlade.

Gani i Abdulah su krajem jula postigli dogovor da se izvrši revizija svih glasova i da, bez obzira ko bude pobjednik, bude oformljena vlada nacionalnog jedinstva.

Sporazum, u čijem postizanju je posredovao američki državni sekretar, pruža mogućnost izlaska iz potencijalno opasne političke krize u zemlji, pošto su oba kandidata na predsjedničkim izborima 14. juna proglasili pobjedu i najavili formiranje dvije vlade nezavisne jedna od druge.

Odlazeći avganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da će inauguracija novog šefa države biti održana 25. avgusta.

Bonus video: