Peking planira da zabrani upotrebu uglja do kraja 2020.

Kineska zvanična novinska agencija Sinhua navela je da je u 2012. ugalj činio četvrtinu energetske potrošnje u Pekingu
0 komentar(a)
Peking, Foto: Reuters
Peking, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2014. 12:31h

Peking, glavni grad Kine utonuo u smog, objavio je plan da do kraja 2020. zabrani upotrebu uglja, dok se cijela zemlja bori protiv smrtonosnih nivoa zagađenja, posebno u velikim gradovima.

Kancelarija Pekinga za zaštitu životne sredine postavila je na svoj veb sajt plan o zabrani upotrebe uglja, navodeći da grad umjesto toga može da se osloni na struju i gas za giejanje. Kineska zvanična novinska agencija Sinhua navela je da je u 2012. ugalj činio četvrtinu energetske potrošnje u Pekingu, i da 22 odsto njegovih finih djelića pluta u vazduhu grada.

Zagađenju u tom gradu od 21 miliona stanovnika doprinose i motorna vozila, industrijska proizvodnja i generalno prašina. Uprkos zabrani u Pekingu, očekuje se da korišćenje uglja poraste u Kini. Termoelektrane su jedan od glavnih generatora zagađenja i stvaranja efekata staklene bašte, i s obzirom da se Kina u najvećoj mjeri oslanja na njih, ona predstavlja najvećeg svjetskog emitera ugljen dioksida i drugih štetnih gasova.

S druge strane, međutim, raste pritisak na kinesku vladu da učini nešto protiv zagađenja, jer je nezadovoljstvo zbog visokog nivoa smoga i kontaminirane vode i tla sve veće među pripadnicima kineske srednje klase, koja je u ekspanziji.

Vlada u Pekingu nedavno je zaštitu životne sredine označila kao jedan od glavnih kriterijuma prema kojima će se mjeriti učinak političara. Vlada je prošlog septembra objavila zabranu pravljenja novih termoelektrana oko Pekinga, Šangaja i Guangdžoua.

Bonus video: