Rasmusen: Zbog Rusije, članice NATO da povećaju ulaganja u vojsku

Rasmusen je podsjetio da je tokom proteklih pet godina Rusija za 50 odsto povećala ulaganja u svoj sektor odbrane
10 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Beta/AP
Anders Fog Rasmusen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2014. 14:23h

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen najavio je da će sjevernoatlantska alijansa pripremiti nove odbrambene planove, suočena sa "ruskom agresijom" na Ukrajinu i pozvao zemlje članice NATO da povećaju ulaganja u vojsku.

"Ruska agresija bila je upozorenje i stvorila je novu bezbjednosnu situaciju u Evropi. Pojačaćemo vojne vježbe i pripremićemo nove odbrambene planove", rekao je Rasmusen u intervjuu francuskom regionalnom listu "Midi libr" (Midi Libre).

On je istakao da će ohrabriti zemlje NATO da povećaju ulaganja u sektor odbrane, prenosi Frans pres.

Rasmusen je podsjetio da je tokom proteklih pet godina Rusija za 50 odsto povećala ulaganja u svoj sektor odbrane, dok su zemlje NATO ta ulaganja smanjile za u prosjeku oko 20 procenata.

"Moramo da preokrenemo taj trend", dodao je generalni sekretar sjevernoatlantske alijanse.

Kameron: A htjeli smo da budemo partneri

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je u subotu u pismu upućenom Ramusenu i liderima zemalja članica NATO da ta alijansa mora preispitati dugoročne odnose sa Rusijom i ojačati kapacitete da brzo odgovori na svaku prijetnju.

NATO treba da održi "snažno" prisustvo odbrambenih snaga u istočnoj Evropi, napisao je Kameron.

Šest nedjelja prije nego što će Velika Britanija biti domaćin samita NATO u Njuportu, u južnom Velsu, Kameron je rekao da na tom sastanku želi da se dogovori o strožoj politici prema Moskvi, čime bi se poslala poruka da se članice NATO ne mogu zaplašiti.

Kameron je rekao da je NATO uvijek htio samo da bude partner Rusije, a ne prijetnja, ali da "je jasno da Rusija smatra NATO svojim protivnikom".

Rasmusen je u intervjuu francuskom listu rekao da se slaže sa Kameronom.

"Žao mi je zbog toga, zato što moramo razvijati plodonosnu saradnju Zapada i Rusije. Ali, mi moramo da se prilagodimo ovoj novoj situaciji", dodao je on.

Govoreći o padu malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade u istočnoj Ukrajini 17. jula, Rasmusen je rekao da je riječ o "ratnom zločinu".

"Imamo dosta informacija prema kojima su separatisti, uz podršku Rusa, krivi" za rušenje malezijskog "boinga 777", naglasio je on.

Bonus video: