Netanjahu odlučan: Završićemo misiju

Radi se o jednoj od UN škola u izbjegličkom kampu Džabalija koje drži Agencija UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA)
35 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 10:57h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao da je Izrael odlučan da okonča uništenje tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod granice pojasa Gaze i Izraela.

"Mi smo odlučni da završimo misiju sa ili bez prekida vatre", rekao je izraelski premijer na početku sjednice vlade u Tel Avivu.

"Neću pristati ni na jedan predlog koji neće omogućiti izraelskoj armiji da završi taj važan zadatak zarad bezbednosti Izraela", istakao je izraeslki premijer.

General major Sami Turgeman, šef izraelskih snaga za Gazu, rekao je u srijedu da je preostalo samo nekoliko dana da se unište svi tuneli za napade, podsjeća Rojters.

Napadnuta škola UN, 15 ljudi povrijeđeno

Petnaest Palestinaca koji su se sklonili u jednoj školi Ujedinjenih nacija (UN) u sjevernom dijelu Pojasa Gaze povrijeđeni su u jutrošnjem izraelskom vazdušnom napadu na obližnju džamiju.

Radi se o jednoj od UN škola u izbjegličkom kampu Džabalija koje drži Agencija UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

U istom kampu Džabalija juče je u izraelskom artiljerijskom napadu na drugu UN školu poginulo najmanje 16 Palestinaca, medju kojima je bilo i djece.

UN ima 83 škole u toj oblasti koje civili koriste da se sklone od sukoba.

Gađanje škole u kojima su poginuli palestinski civili juče su osudili UN i SAD.

UN su optužile Izrael za "ozbiljno kršenje međunarodnog prava".

Izraelska vojska juče je saopštila da je granatom odgovorila na minobacačku minu, ispaljenu iz okoline škole.

Sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa počeli su 8. jula i posljednjih dana su se intenzivirali.

U Pojasu Gaze, uskoj enklavi koja je od 2006. pod izraelskom blokadom i čija granica sa Egiptom je zatvorena od 2012. živi oko 1,8 miliona ljudi, i na toj skučenoj teritoriji nesu nigdje bezbjedni.

SAD poslao Izraelu municiju

SAD su sinoć potvrdile da su Izraelu, koji vodi ofranzivu u pojasu Gaze protiv palestinskog pokreta Hamas, uputile municiju u vrijednosti od oko jednu milijardu dolara.

"SAD su posvećene u osiguravanju bezbjednosti Izraela. Jedan od ključnih značaja nacionalnih interesa SAD predstavlja pomoć Izraelu kako bi ta država razvila visok stepen samoodbrane", izjavio je sinoć portparol Pentagona Džon Kirbi.

Izrael je 20. jula zatražio dodatnu municiju od SAD koje su tri dana kasnije odobrile prodaju Izraelu.

Municija pretežno potiče iz skladišta američke vojske na tlu Izraela i vrijedna je oko milijardu dolara (746 miliona eura).

Prema navodima Pentagona, to američko skladište municije postoji prije nego što je 8. jula izraelska vojska pokrenula ofanzivu na pojas Gaze.

U izraelsko-palestinskom sukobu do sada je poginulo više od 1.350 Palestinaca i najmanje 60 Izraelaca. Prema navodima UN, raseljeno je 240.000 Palestinaca.

Galerija

Bonus video: