Muke Njujorka sa "likovima iz crtaća": Udaraju policajce, vrijeđaju na rasnoj osnovi...

Neki turisti su se žalili da su ih osobe preobučene u popularne kostime maltretirale zbog novca
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2014. 10:58h

Njujork želi da uvede red i zauzda često loše ponašanje ljudi obučenih u kostime Mapetovaca ili Kip slobode koji turistima na Tajms skveru traže novac da bi se slikali s njima.

Nedavno je čovjek obučen u kostim Spajdermena udario policajca, što je razgnijevilo gradske zvaničnike.

Mapetovci su prijavljeni da su odgurnuli dvogodišnju djevojčicu i napadali turiste antisemitskim uvredama.

"Ovo je otišlo predaleko. Vrijeme je da se preduzmu neki stvarni koraci kako bi bila regulisana ta oblast", rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Agencija AP, međutim, ocjenjuje da je to lakše reći nego učiniti.

Pravni stručnjaci kažu da predlozi da grad uvede dozvole i provjere za one koji se u kostimima poznatih junaka slikaju s turistima može da naruši pravo na slobodno izražavanje.

Pitanje je da li ti likovi mogu da budu smatrani uličnim izvođačima, zaštićenim Prvim amandmanom američkog ustava, ili prosto kao oni koji se bave trgovinom, u kom slučaju bi morali da poštuju određena pravila.

Takođe je nejasno i da li oni treba jednostavno da se nadaju bakšišu ili da zahtijevaju novac.

Neki turisti su se žalili da su ih osobe preobučene u popularne kostime maltretirale zbog novca.

Spajdermen je napravio scenu kada mu je žena za sliku s njim ponudila dolar, zbog čega je morala da interveniše policija.

On je ženi rekao da prihvata samo pet, 10 ili 20 dolara.

"Ako možete da dokažete da su oni ovdje da traže novac, a ne jednostavno da prenesu poruku... tada oni postaju predmet određenih propisa", smatra profesor Ustavnog prava na kalifornijskom univerzitetu Džes Čoper.

Drugi problem koji se javlja u vezi s kostimiranim "zabavljačima" jeste i činjenica da nisu dobili pravo od vlasnika likova da nose njihove kostime, poput Diznija ili Ulice Sezam.

Galerija

Bonus video: