Pogledajte veliku vojnu paradu u Sjevernoj Koreji: Fešta ipak bez raketa

Kim Džong Un je prisustvovao paradi ali se nije obratio prisutnima
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Sjeverna Koreja organizovala je danas povodom 70 godina od osnivanja veliku vojnu paradu, ali nije prikazala najnaprednije projektile i posvetila je gotovo polovinu ceremonije civilnim naporima da se izgradi ekonomija. Naglasak na ekonomiji govori o strategiji lidera Kim Džong Una da ekonomski razvoj stavi u prvi plan, navodi AP. Kim je prisustvovao paradi ali se nije obratio prisutnima, među kojima su bili predsjednik kineskog parlamenta i delegacije iz zemalja koje imaju prijateljske odnose s Pjongjangom.

Paradu je govorom otvorio predsjednik sjevernokorejskog parlamenta Kim Jong Nam, a u fokusu obraćanja su bili ekonomski ciljevi, a ne nuklearna sila. Nakon što su se provezli tenkovi, manji broj projektila nego inače i veliki broj vojnih jedinica iz raznih rodova vojske, pojavile su se civilne grupe, od medicinskih sestara do građevinskih radnika. Iako Sjeverna Koreja gotovo svake godine održava parade, a jedna je bila uoči početka Zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji u februaru, današnja demonstracija odigrala se u posebno osjetljivom trenutku.

Kimovi pokušaji da smanji tenzije sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom zapeli su od samita u Singapuru u junu. Obje strane sada insistiraju na različitim početnim tačkama, jer Vašington najpre želi da se Kim obaveže na denuklearizaciju dok Pjongjang traži garancije za bezbjednost i mirovni sporazum kojim bi se i formalno okončao Korejski rat. Uskoro nakon završetka današnjih proslava, Kim će se ponovo sastati sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom da bi razgovarali o načinima za izlazak pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom oružju iz slijepe ulice.

Kim Džong Un je kao svoj prvi prioritet ove godine postavio "novu liniju" - stavljanje ekonomskog razvoja na prvo mjesto. Sjevernokorejski lider tvrdi da je nuklearni arsenal zemlje dovoljno usavršen da bi odvratio američku agresiju te da se resursi mogu usmjeriti na podizanje standarda stanovništva. Ove godine su, takođe, poslije pauze od pet godina u Sjevernoj Koreji održani sletovi. I oni su bili snažno obilježeni ekonomskim temama.

Galerija

Bonus video: