HLADNI ODNOSI

Erdogan: Više ne razgovaram telefonom sa Obamom

To ukazuje na sve veće tenzije između zvanične Ankare i Vašingtona zbog konflikata u Siriji i pojasu Gaze
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2014. 11:26h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio da je prestao da priča telefonom sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

To ukazuje na sve veće tenzije između zvanične Ankare i Vašingtona zbog konflikata u Siriji i pojasu Gaze.

Vlasti u Ankari, koje su otvoreno stale na stranu sirijskih pobunjenika, a protiv predsjednika Sirije Bašara Asada, osjetile su se izdanima kad je Vašington odustao od vojne akcije protiv Damaska u septembru prošle godine, prenijela je agencija AFP.

"Ranije sam ga (Obamu) zvao direktno telefonom. Pošto ne mogu da dobijem očekivane rezultate kad je riječ o Siriji, sada međusobno razgovaraju naši (američki i turski) šefovi diplomatija", istakao je Erdogan sinoć u intervjuu televizijskoj stanici ATV.

"Ali sa (potpredsjednikom SAD DŽozefom) Bajdenom razgovaram. On zove mene i ja njega", rekao je turski premijer i dodao: "U tom procesu očekujem pravdu. Ne mogu da shvatim da se tako ponaša neko ko se javno zalaže za pravdu".

Posljednji telefonski razgovor Erdogan i Obam imali su 20. februara, poslije kojeg je Bijela kuća objavila saopštenje u kojem je turskog premijera optužila da je javnosti pogrešno predstavio sadržaj razgovora.

Jaz između Turske i SAD je sve veći i zato što je Erdogan otvoreno kritikovao ofanzivu Izraela na pojas Gaze, pa je čak Tel Aviv optužio da sprovodi "državni terorizam i genocid" nad Palestincima, a Bijelu kuću je kritikovao zato što brani "disproporcionalno snažne mjere" Izraela.

Preporučujemo za Vas