Malezijski avio prevoznik pred bankrotom, 5.000 porodicama žrtava

U saopštenju se navodi da će članovima porodica poginulih putnika biti upućen novac "kako bi se olakšale njihove ekonomske potrebe"
0 komentar(a)
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2014. 13:04h

"Malezija erlajns" je saopštila da će porodicama stradalih putnika u avionu koji se srušio u Ukrajini uputiti početnu pomoć od 5.000 dolara kao znak dobre volje.

U saopštenju se navodi da će članovima porodica poginulih putnika biti upućen novac "kako bi se olakšale njihove ekonomske potrebe", prenosi AFP.

"Sredstva su već na raspolaganju u te svrhe", precizirala je malezijska nacionalna aviokompanija, uz napomenu da ta finansijska pomoć nema veze sa konačnom nadoknadom niti ugrožava prava porodica žrtava da podnesu tužbu.

"Malezija erlajns" je, takođe, saopštila da će porodicima poginulih putnika obezbjediti hotelski smještaj, obroke i pomoć u prevozu, pored pružanja savjeta.

Malezijski avio prevoznik Malaysia Airlines (MAS), nakon druge teške nesreće u četiri mjeseca suočava se sa naglim padom prodaje karata što će prisiliti vladu da ubrza planove spašavanja.

Bankrot je vrlo vjerovatan ako se ne preduzme hitna akcija, smatraju analitičari, napominjući da bi MAS mogao ostati bez novca za približno godinu s obzirom na to da dnevno gubi 1,57 miliona dolara.

Cijene dionica MAS-a i dalje padaju i blizu su rekordno niskih nivoa, pa su izgledi za prikupljanjem svježeg kapital sve manji.

Dionice su izgubile gotovo 85 odsto vrijednosti u proteklih pet godina.

Izvori Reutersa ranije ovoga mjeseca su kazali da državni investitor Khazanah Nasional Bhd, u čijem je vlasništvu 69 odsto MAS-a, planira njegovu privatizaciju u okviru prve faze restrukturiranja.

"Čak i da je ovo čista slučajnost, još se nikad u istoriji nije dogodila da neka kompanija kao nacionalni avio prevoznik zabilježi dva slučaja pada aviona u samo nekoliko mjeseci", kazao je Bertrand Grabowski iz DVB banke.

Inače, DVB obavlja bankarske poslove za malezijsku vio kompaniju.

"Podrška vlade mora biti određenija, moguće i izdašnija", kazao je Grabowski.

U proteklih deset godina Khazanah je u MAS ubrizgao više od 1,6 milijardi američkih dolara, a ranije je već kazao da razmatra sve opcije.

Ostaci Boeinga 777 te malezijske kompanije na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur, sa 295 putnika i članova posade pronađeni su kraj sela Grabova u istočnoj Ukrajini, a svi ljudi u njemu smatraju se poginulim.

Nakon te teške tragedije svjetski čelnici su pozvali da se sprovede međunarodna istraga, a to bi moglo označiti prekretnicu za globalni pritisak kako bi se razriješila kriza u Ukrajini, prenosi Business.hr.

Nova katastrofa dogodila se samo četiri mjeseca od misterioznog nestanka aviona te malezijske kompanije. Zbog te je tragedije MAS za prvo tromjesečje objavio najveći gubitak u prethodne dvije godine.

Godinama je MAS muku mučio s visokim troškovima i prekomjernim brojem osoblja. Oštru konkurenciju na dugim rutama predstavlja mu diskontni prevoznik AirAsia BhD, a na srednjim i kraćim rutama aviokompanije iz Persijskog zaljeva i AirAsiaa X Bhd.

Restrukturiranju kompanije se zbog straha od gubitka radnih mjesta snažno protivio tamošnji uticajni sindikat, osujetivši ranije planove oživljavanja preduzeća.

Bonus video: