Merkel i Obama razgovarali prvi put od izbijanja afere prisluškivanja

Obama je, navodno, obećao da će ostati sa Merkelovom u tijesnom kontaktu kako bi se saradnja poboljšala
2 komentar(a)
Angela Merkel, Barak Obama, Foto: Reuters
Angela Merkel, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2014. 09:51h

Njemački kancelar Angela Merkel i predsjednik SAD Barak Obama razgovarali su po prvi put od izbijanja afere američkog prisluškivanja u Njemačkoj, prenose njemački mediji, pozivajući se na Bijelu kuću.

Prema zvaničnim informacijama, u telefonskom razgovoru dvoje državnika, kako se navodi, bilo je riječi o krizi u Ukrajini i tekućim pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Merkelova i Obama su, kako se ističe, istakli zajednički stav da Rusija mora hitno da preduzme mjere za deeskalaciju stanja u istočnoj Ukrajini i da su Evropa i Amerika, u pitanju sankcija, tijesno povezani.

Tek u posljednjem pasusu saopštenja kaže se da su "razmijenjene informacije o njemačko-američkoj saradnji u pitanjima saradnje tajnih službi", ukazuju njemački mediji i podsjećaju da je od posljednjeg telefonskog razgovora Merkelove i Obame prošlo 11 dana.

Obama je, prema navodima, obećao da će ostati sa Merkelovom u tijesnom kontaktu kako bi se ta saradnja poboljšala.

Mediji komentarišu da takve i slične rečenice izgovaraju Obama i njegovi saradnici još od izbijanja afere američkog prisluškivanja u Njemačkoj u kojoj, prema indicijama, ni sama Merkelova nije bila pošteđena i primjećuju, međutim, da to ne liči na izvinjenje.

Portparol njemačke vlade, prema navodima agencije AFP, na koje se pozivaju njemački mediji, nije, međutim, ništa mogao da kaže o tom telefonskom razgovoru Merkel-Obama.

Njemačka vlada je poslije posljednjih saznanja u tome da su najmanje dvojica ljudi - jedan u BND, a drugi u Ministarstvu odbrane - špijunirali u korist Amerike, naložila da glavni špijun CIA u američkoj ambasadi u Berlinu napusti zemlju, što se, prema saznanjima njemačkih medija, očekuje u toku ove sedmice.

Američka vlada se o ovom slučaju špijunaže još nije izjasnila, a njemački mediji, prenoseći pisanje američkih, navode da se u nekim konzervativnim listovima u Americi moglo pročitati kako CIA nije imala izbora, nego da špijunira u Njemačkoj, uz obrazloženje da vlada u Berlinu njeguje bliske kontakte sa Rusijom i Iranom i da joj se zato ne može vjerovati.

Sama Merkelova je, u vezi sa američkom špijunažom, koja opterećuje odnose Berlina i Vašingtona, izrazila sumnju da će SAD, i poslije najnovijeg slučaja, obustaviti špijuniranje Njemačke.

"To ne mogu unaprijed da kažem, nadam se, naravno, da će se nešto promijeniti", rekla je Merkelova u tradicionalnom, ljetnjem intervjuu televiziji ZDF i dodala da ona, ipak, želi da se saradnja između obavještajnih službi očuva.

"Njemačka profitira od te saradnje, kada se radi o terorizmu i drugim stvarima", rekla je Merkelova i kao pogrešne odbacila spekulacije o tome da je Kancelarska služba naložila njemačkim bezbjednosnim službama da do daljeg svedu saradnju sa Amerikancima na minimum.

"Mi želimo tu partnersku saradnju, ali imamo i druge predstave - u to spada da nema međusobnog špijuniranja", rekla je Merkelova i ukazala da se tajne službe 21. vijeka moraju skoncentrisati na važne stvari, misleći, pri tom, navode mediji - na krizna žarišta u svijetu.

Ona je, takođe, odbila spekulacije o prekidanju pregovora između Evropske unije i Amerike o potpisivanju ugovora o slobodnoj zoni trgovine zbog špijunske afere.

"...Sporazum je u njemačkom interesu... kao izvozna nacija, mi ćemo profitirati, ako dobijemo sporazum", rekla je Merkelova.

Bonus video: