Saudijska Arabija: Uhapšen zbog ručanja sa ženom na javnom mjestu

Žene većinu poslova u javnosti ne smiju obavljati bez pratnje poznatog muškarca koji je ujedno i član porodice, odnosno pratnje oca, muža, brata ili sina
12 komentar(a)
Hapšenje, zatvor, Foto: Shutterstock
Hapšenje, zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2018. 16:41h

Državljanin Egipta uhapšen je u Saudijskoj Arabiji zbog toga što je sa ženom večerao na javnom mjestu, prenosi BBC.

Prema izuzetno konzervativnim zakonima u Saudijskoj Arabiji, u restoranima i kafićima muškarci samci moraju da sjede odvojeno od žena i porodica. Da situacija bude još gora po nesrećnog Egipćanina, susret i večera zabilježeni su i objavljeni na društvenoj mreži Tviter.

Na videu se može vdijeti da se on i nepoznata žena, nezvanično državljanka Saudijske Arabije, šale na račun činjenice da s njima ne sjedi niko drugi. "Najproblematičniji" trenutak je onaj u kojem se čini da žena želi nahraniti muškarca.

Žene većinu poslova u javnosti ne smiju obavljati bez pratnje poznatog muškarca koji je ujedno i član porodice, odnosno pratnje oca, muža, brata ili sina.

Egipćanin je osumnjičen da je izvršio "nekoliko prekršaja", prenos Klix.

Slučaj je izazvao intenzivnu raspravu u Egiptu i Saudijskoj Arabiji. Od izliva animoziteta jedne nacije prema drugoj, prko relativizacije problema u kojima se traži da žena bude kažnjena umjesto muškarca, do poziva iz Egipta na ukidanje srednjevjekovnih zakona koji vladaju u Saudijskoj Arabiji.

Bonus video: