Keri: Neslaganje sa Iranom oko nuklearnog programa

Ostalo je još sedam dana prije postavljenog krajnjeg roka za postizanje istorijskog, ali izgleda još "nedostižnog" dogovora oko nuklearnog programa u Iranu
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2014. 14:38h

Američki državni sekretar Džon Keri rekao da postoje velike razlike između Irana i Grupe 5+1 u vezi sa spornim iranskim nuklearnim program.

Ostalo je još sedam dana prije postavljenog krajnjeg roka za postizanje istorijskog, ali izgleda još "nedostižnog" dogovora oko nuklearnog programa u Iranu.

"Očigledno je da imamo još neke veoma značajne praznine, pa treba da vidimo da li možemo da napravimo neki napredak (u pregovorima)", rekao je Keri uoči sastanaka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i ostalim evropskim ministrima inostranih poslova koji su stigli u austrijsku prijestonicu da bi se pridružili razgovorima.

Isto mišljenje ima i visoki iranski pregovarač, zamjenik ministra inostranih poslova Abas Arakči koji je ocijenio da "sporovi u svim glavnim i važnim pitanjima i dalje ostaju", prenijela je agencija Rojters.

Sva sporna pitanja između Islamske Republike i pet stalnih članica Saveta bezbjednosti UN-a i Njemačke su spremna za diskusiju, ali novi krug pregovora u Beču mogli bi da potraju nekoliko dana ili nedjelja, najavio je Arakči uoči početka razgovora.

"Sva sporna pitanja su spremni za razmatranje ministara. Bilo bi neophodno da se uklone 'zagrade' u tekstu nacrta", primetio je Arakči, navodi Itar Tas s i dodaje da će u naredna 2-3 dana moći da se kaže da li bi istorijski sporazum mogao biti postignut do 20. jula.

Sastanku, koji se održava o spornom iranskom nuklearnom programu, prisustvuje i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif, ali ne i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, jer prati predsjednika Vladimira Putina na latinoameričkoj turneji.

Umjesto njega stalni ruski predstavnik u pri međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Voronkov predstavlja Rusiju na konsultacijama, dodaje Itar Tass.

Bonus video: