SAD: Helikopter pao zbog gusaka, stradala četiri vojnika

Istraga je pokazala da su najmanje tri guske probile prednje staklo na helikoteru i onesvijestile pilota, kopilota i još jednog člana posade
6 komentar(a)
helikopter, Fly Montenegro, Foto: Slavica Kosić
helikopter, Fly Montenegro, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.07.2014. 16:14h

Četiri američka vojnika su poginula kada je jato gusaka udarilo u njihov helikopter zbog čega se on srušio kod Norfoka, saopštili su danas američki zvaničnici.

Istraga američkih vazduhoplovnih snaga o nesreći koja se dogodila u januaru, pokazala je da su najmanje tri guske probile prednje staklo na helikoteru i onesvijestile pilota, kopilota i još jednog člana posade.

Helikopter "HH-60 pejv hok", koga američke specijalne snage koriste u spasilačkim operacijama, nalazio se u rutinskoj vježbi blizu sela Klej 7. januara kad se srušio u slanu močvaru, piše "Gardijan".

U zaključku istrage stoji da su guske, težine između 2,7 i 5,4 kilograma, udarile u letjelicu 53 puta snagom bejzbol loptice, koja se kreće 150 kilometara na sat.

Krhotine stakla i ostaci ptica pronađeni su 220 metara od mjesta udara, pokazujući njegovu silinu.

Helikopter je letio na 34 metara visine, brzinom 202 kilometra na sat, tokom noćne vježbe spasavanja.

Uznemirene bukom helikoptera u niskom letu, jato gusaka je polijetelo iz močvare, poznatog ptičijeg rezervata i udarilo u letjelicu.

Još jedna guska udarila je zatim u prednji dio helikoptera oštetivši stabilizacioni sistem, poslije čega je letjelica izgubila kontrolu.

Sva četiri člana posade su poginula, a helikopter uništen pri udaru, navodi se u izvještaju, a šteta procjenjuje na 40,3 miliona dolara.

Bonus video: