Maliki: Kurdi kriju džihadiste

Iračke snage su saopštile da su pronašle tijela 53 ubijenih, koji su oteti prošle sedmice
70 pregleda 0 komentar(a)
Nuri al Maliki, Foto: Reuters
Nuri al Maliki, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2014. 15:44h

Irački premijer Nuri al Maliki optužio je danas Kurde u sjevernoj autonomnoj kurdskoj oblasti da pružaju utočište džihadistima.

On ih je optužio da pružaju utočište u ofanzivi tokom koje su zauzeti veliki djelovi teritorije na sjeveru i zapadu Iraka u posljednjih mjesec dana.

"Iskreno, ne možemo da ćutimo zbog ovoga i ne možemo da ćutim da Arbil bude štab za Daaš, Baas i Al Kaidinih terorističkih operacija", rekao je Maliki u nedjeljnom televizijskom obraćanju, prenijela je agencija AFP.

Daaš je bivši arapski akronim za džihadisku grupu Islamska država (ISIL) protiv koje se kurdske snage bore na sjevernu Irak, dok je Baas zabranjena partija svrgnutog i ubijenog Sadama Huseina čiji režim je ubio na desetine hiljada Kurda.

"Oni (ekstremističke grupe) će izgubiti i njihovi 'domaćini' će takođe izgubiti, jer nisu primjer pružanja patriotskog partnerstva", primijetio je Maliki.

Iako podrška kurdskih partija u parlamentu nije neophodna za formiranje iračke vlade, Kurdi su od ključnog značaja za održavanje ujedinjenog fronta protiv sunitskih ekstremista.

Rojters dodaje da je odnos Malikija sa predsjednikom Kurda Masudom Barzanijem pogoršan zbog "sektaške pobune" sunitskih ekstremista koja je prijetila da podijeli zemlju i optužio Kurde da koriste krizu da bi "izgurali" svoju državnost.

Istovremeno, mnogi sunitski muslimani koji su pobjegli iz sjevernog grada Mosula zbog ofanzive ekstremista, završili u Arbilu.

"To su političari sunitske zajednice i oni su bili lišeni učešća u političkom procesu (u Iraku)", rekao je jedan neimenovani visoki kurdski zvaničnik ove nedjelje za agenciju Rojtersu.

Pronađena tijela 53 ubijenih

Iračke snage bezbjednosti su saopštile da su pronašle tijela 53 ubijenih . Tijela su pronađena u jednom voćnjaku južno od grada Hilla. Ubijeni su pucnjevima u glavu i prsa.

Iako žrtve nisu još identifikovana vjeruje se da se radi o osobama koje su otete prošli sedmice.

Ekstremisti zauzeli bivše skladište hemijskog oružja

Iračke vlasti su saopštile danas da je ekstremistička organizacija Islamska država (ISIL) zauzela bivše veliko skladište hemijskog oružja sjeverozapadno od Bagdada.

Irački ambasador u UN-u Muhamed Ali Alakim je u pismu generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu poručio da su "naoružane terorističke grupe" ušle u Mutanu 11. juna, privele pripadnike snaga bezbjednosti koji su čuvali objekat i zaplijenili njihovo oružje.

Projekt menadžer je narednog jutra vidio na snimku sigurnosne kamere da je pokraden dio opreme prije nego što su je ekstremisti onesposobili, javlja AP.

Bonus video: