Modni tajkun uništava „Bondovu plažu”

„Vlada i ovakvi strani preduzetnici misle da naše društvo, kultura i životna sredina mogu biti žrtvovani na oltaru svemoćnog dolara”, kaže jedan aktivista
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2014. 15:25h

Plaže i azurna voda zaliva Klifton na Bahamima, gdje je sniman film o Bondu i Spilbergove „Ralje“ (Jaws), ovih dana su u centru stvarne drame, koja može parirati holivudskim zapletima.

Ogromni radovi na imanju modnog tajkuna Pitera Nijgarda i njegovi planovi da izgradi centar za istraživanje matičnih ćelija na poluostrvu iznad zaliva, prijete da izazovu ekološku katastrofu na jednoj od najljepših obala u svijetu, kažu aktivisti za očuvanje životne sredine, piše „Obzerver“.

A, u obrtu koji ukazuje na korupciju, pojavili su se dokazi o pismu „novac za usluge“, koje je Nijgard napisao 1992. Pismo, koje je otkrio jedan lokalni list, adresirano je na aktuelnog premijera Bahama, Perija Kristija, kada je bio ministar. Naglašavajući političke donacije u vrijednosti od 42.000 dolara, Nijgard traži, između ostalog, da se ime dijela na kojem se gradi njegova kuća, brzo promijeni u Nijgard kej.

Tako će, napisao je, „Forbs“ moći da koristi to ime u predstojećoj foto-sesiji „život bogatih i slavnih“ na njegovom imanju.

„Očigledno je da čitav svijet počiva na jednoj ruci koja pomaže drugoj i znate da sam spreman da učinim sve što je u mojoj moći da pomognem Bahamima i PLP (Naprednoj liberalnoj stranci) i, naravno, vama na bilo koji način,“ kazao je Nijgard, 71-godišnji Kanađanin finskog porijekla, koji teži da ostane vječno mlad.

Ovakav zaplet djeluje neubjedljivo i ne postoje dokazi da je Kristi, koji je za premijera Bahama izabran 2012, potvrdno odgovorio na pismo ali, kako tvrde aktivisti, ekološki rizik po plaže je stvaran, navodi „Obzerver“. Nijgard je 1984. kupio kuću na jednom poluostrvu iznad zaliva Klifton, na sjevernom vrhu ostva Nju Providens. Građevinski radovi i odlaganje pijeska i betona u vodu postepeno su proširili imanje sa tri na šest ari. Njegove aktivnosti su navodno dovele do nagomilvanja pijeska i stvaranja plaža oko Nijgardovog imanja. To je, tvrde aktivisti, spriječilo uobičajenu akumulaciju pijeska na jednoj od najljepših javnih plaža na Bahamima, Jaws.

„Nijgard predstavlja onu najgoru vrstu neregulisanog incestuoznog odnosa između vlade i stranih investitora,“ kaže Fred Smit, jedan od osnivača grupe Save the Bays (Spasimo zalive). „Vlada i ovakvi strani preduzetnici misle da naše društvo, kultura i životna sredina mogu biti žrtvovani na oltaru svemoćnog dolara.

Vlada Bahama je 2010. naredila Nijgardu da svoje imanje vrati na prvobitnu veličinu. Međutim, vlast se promijenila i Nijgard tvrdi da ta naredba više ne važi. On je, umjesto toga, tražio od Kristijeve vlade dozvolu za nove radove u Nijgard keju.

Nijgard, osnivač jedne od najvećih ženskih modnih kompanija, pregovara sa Investicionom agencijom Bahama o ulaganju 30 miliona dolara u centar za istraživanje matičnih ćelija, pri čemu je njegovo imanje jedna od mogućih lokacija.

„Matične ćelije se koriste protiv starenja a Univerzitet u Majamiju radi na studiji o tome da bi dokazao da je to istina. Na osnovu mojih markera su mogli zaključiti da zapravo zaustavljam starenje i postajem sve mlađi,“ rekao je Nijgard za „Bahamas tribjun“.

Bonus video: