Kim: Južna Koreja će gorko zažaliti ako naruši granicu

"Vode u jugozapadnom djelu zemlje izložene su stalnoj prijetnji zbog nekoliko neprijatelja", kazao je Kim
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2014. 08:20h

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un upozorio je danas Južnu Koreju da će zažaliti ako naruši spornu pomorsku granicu između dvije zemlje, javili su državni mediji.

"Vode u jugozapadnom djelu zemlje izložene su stalnoj prijetnji zbog nekoliko neprijatelja", saopštio je Kim dok je rukovodio velikim vojnim vježbama na jednom ostrvu tokom kojih je simuliran napad.

On je upozorio da će natjerati neprijatelje da gorko zažale ako ponovo budu donijeli pogrešnu odluku pogrešnog dana u spornim vodama, prenosi Jonhap, navodeći da je pod tim vjerovatno podrazumjevao vežbe južnokorejske mornarice izveden u toj oblasti 25. i 26. juna.

U današnjim vježbama u Sjevernoj Koreji učestovali su vojska, mornarica i vazduhoplovstvo. One su izvedene nakon niza raketnih proba prošle nedelje.

Simulirani napad je bio usmjeren na pet ostrva koja su pod kontrolom Južne Koreje, a nalaze se blizu jugozapadne Sjeverne Koreje.

Seul pretpostavlja da bi ta ostrva bila prva meta Sjeverne Koreje u slučaju oružanog sukoba.

U vježbama su učestvovali vojnici, artiljerijsko oružje različitog kalibra, ratni brodovi uključujući podmornice, bombarderi i transportni avioni.

Bonus video: