Amerikanci označili Obamu kao najgoreg predsjednika od Drugog svjetskog rata

S druge strane, 35 odsto ispitanika smatra da je Ronald Regan najbolji lider koji je zemlja imala od 1945. godine
7 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2014. 15:41h

Američki predsjednik Barak Obama izbio je u vrh liste najgorih lidera SAD od Drugog svjetskog rata naovamo, pokazuju rezultati ankete koji su objavljeni u SAD.

Oko 33 odsto ispitanika vide ovog demokratskog predsjednika, koji je izabran na čelo SAD 2008. i ponovo izabran 2012, kao najgoreg lidera u posljednjih 70 godina, prema anketi koju je sproveo institut za istraživanje javnog mnjenja Univerziteta Kuinipajk, prenosi AFP.

Blizu Obame je po nepopularnosti samo njegov prethodnik, republikanac Džordž Buš, koji je na dužnosti bio od 2001. do 2009. godine, a koga najgorim američkim predsjednikom smatra 28 odsto Amerikanaca.

S druge strane, 35 odsto ispitanika smatra da je republikanac Ronald Regan, čiji je predsjednički mandat trajao od 1981. do 1989, najbolji lider koji je zemlja imala od 1945. godine, dok se 18 odsto u tom smislu radije opredjeljuju za Bila Klintona, a 15 odsto za ubijenog predsjednika Džona Kenedija.

"Za 69 godina američke istorije i među 12 predsjednika, Barak Obama se, zajedno sa Bušom, nalazi na samom dnu ljestvice popularnosti", objašnjava Tim Maloj, pomoćnik direktora instituta za istraživanje javnog mnjenja Univerziteta Kuinipajk.

Skoro 45 odsto ispitanika ocjenjuje, takodđe, da bi Amerika bila u boljoj situaciji da je republikanski predsjednički kandidat Mit Romni pobijedio na izborima 2002. u trci sa Obamom, dok je 38 odsto Amerikanaca mišljenja da bi zemlja u tom slučaju bila u gorem stanju nego što je sada.

Samo 40 odsto ispitanih Amerikanaca odobrava način na koji Obama rukovodi ekonomijom, a samo 37 odsto pozdravlja njegovo upravljanje spoljnom politikom, zaključuje francuska agencija.

Bonus video: